Klubben utan medlemmar — snart en av Europas bästa: ”Ska vara en Bucket list-grej”

Det finns få länder där det spelas så lite golf som i Estland. Ändå stoltserar landet med en av Europas absolut finaste golfmiljöer. Häromåret öppnades mäktiga Pärnu Bay Golf Links, en anläggning i ren och skär toppklass.

2.600, så få golfspelare finns det i hela Estland. Det är därför smått osannolikt att det finns en golfbana i det lilla landet i norra Baltikum som siktar på att ha över 15.000 greenfeeronder under 2019. Det sjukaste av allt är att målsättningen helt klart känns rimlig.

”En väldigt speciell plats”
I kuststaden Pärnu bor cirka 45.000 människor. Ett sanslöst vackert och populärt överklassområde som turister från runtom i världen fullkomligt älskar. Där kryllar det av fina hotell, span, restauranger och allt annat som krävs för att förgylla en semester. Med tanke på Estlands relativt svaga ekonomi är Pärnu framförallt ett hett villebråd för alla som vill ha det där lilla extra utan att det ska behöva kosta skjortan.
— Så gott som alla hotell är renoverade och i absolut toppskick. Men det bästa med Pärnu är en enorm och jätteläcker sandstrand som ringlar sig hela vägen från citykärnan till golfbanan. Pärnu är en väldigt speciell plats. Kommer du hit för första gången blir du säkert väldigt förvånad. Här finns inga backar, utan landskapet är helt platt. Och det är otroligt rent och snyggt överallt. Det ligger knappt ett skräp eller ens ett utkastat papper på marken, säger Peter Nyberg klubbchef på Pärnu Bay Golf Links.

Läs mer och besök Pärnu Bay Golf Links

Svensk takeover
Fram till för några få år sedan var Pärnu allt annat än en golfstad. Men tack vare oväntad svensk drivkraft blev det ändring på detta, med besked. Peter Hunt är framförallt känd som ordförande för den allsvenska toppklubben IFK Norrköping. Vad som dock färre vet om är att han också är en stor golffantast. Peter Hunt, som har estniska föräldrar, tog ett högst kontroversiellt beslut. Att försöka bygga en av världens finaste golfanläggningar på en plats där nästan ingen spelade golf. 2016 stod Pärnu Bay Golf Links klar. En anläggning som redan året därpå rankades högre än alla svenska golfklubbar förutom en.
Skulle man ha en halvbra golfupplevelse i Pärnu skulle det knappt finnas några spelare här. Utan det måste verkligen vara den där wow-effekten. Det ska vara bucket list-grej att spela på Pärnu Bay. Det var därför jag fastnade för det här. För att jag fick möjligheten att skapa något extra, säger Peter Nyberg.

Här finns Pärnu Bay Golf Links på Instagram

Över 11.000 ronder
Och som de har lyckats. På ett så långtifrån traditionellt sätt det går att komma. Pärnu Bay Golf Links har nämligen inte en enda (!) medlem. Ändå genomfördes över 11.000 greenfeeronder på anläggningen under 2018. Och allt är helt enligt plan. Pärnu Bay Golf Links vill nämligen enbart bygga verksamheten på greenfeespel. Framförallt att gäster från andra länder tar sig långväga till den flashiga anläggningen för att få en mäktig golfupplevelse.

Utöver privatpersoner satsar den estniska golfklubben stort på företagsgolf. Dessutom byggs det rejält. Minst 150 tomter intill golfbanan finns tillgängliga. För den som är intresserad av att bygga ett hus på en läcker plats. Men de flesta klubbens besökare kommer med färjan från Finland eller Sverige. Att hela tiden ligga i framkant ser klubben som ett måste för att få den minst sagt unika satsningen att bli framgångsrik.
— Den moderna golfaren vill inte betala hiskliga summor för att gå med i en klubb. Utan han eller hon vill spela så många olika banor som möjligt under en säsong. Därför tror jag att Estland ligger i framkant faktiskt. Eftersom det knappt finns några golfare här har klubbarna fått satsa på att bygga verksamheten på turism.

Här finns Pärnu Bay Golf Links på Facebook

Ny flygplats
I fjol utsågs Pärnu Bay Golf Links till Europas 45:e bästa bana. En sanslös bedrift för ett land där nästan ingen spelar golf. Och inte nog med det. Anläggningens häftiga klubbhus utsågs i år till världens näst finaste. Nu satsar klubben på att få sin 18 hålsbana att nå liknande höjder. Genom att utöka banan med ytterligare nio hål. Skapelser som, precis som hälften av de nuvarande linkshålen, ska ligga längsmed havet. Dessutom finns planer på att rusta upp träningsanläggningen ordentligt. Och redan om två år står ett nybyggt golfhotell klart. Året därpå invigs Pärnus egna flygplats.

Den lilla estniska kuststadens extrema makeover har alltså bara börjat. Men det går i en rasande fart. Och Peter Nyberg är övertygad om att Estland osannolikt nog i framtiden kommer kunna stoltsera med en av Europas tio bästa golfbanor.
— Vår nuvarande bana kallar vi för hybrid eftersom nio hål ligger längsmed vattnet och de andra lite högre upp. Nu kommer vi istället att få en superlinks. Då alla hål kommer ligga precis vid vattnet. Jag är helt säker på att vi snart är topp-10 i Europa. Men vi vill inte bli någon Europatourbana. Däremot hoppas jag att vi kommer att kunna arrangera stora landskamper här i framtiden. Att skapa vårt eget unika tävlingskoncept med de allra bästa spelarna. Det är en dröm.

Läs mer och besök Pärnu Bay Golf Links