Klubbens fina gest till barnen: ”Trodde inte att de var välkomna”

Golf ska vara en inkluderande sport och erbjuda möjligheter för alla. Det är något som Kungsbacka Golfklubb verkligen står för. Varje dag jobbar den omtyckta klubben stenhårt för att det stora antalet människor på anläggningen ska öka till ännu fler.

Kungsbacka Golfklubb är känd som en anläggning av absolut toppklass men vad som samtidigt lätt glöms bort är att Göteborgsklubben även är oerhört personlig och verkligen tar hand om sina gäster. På klubben välkomnas alla oavsett ålder och det finns en gemenskap utöver det vanliga.
— Vi har väldigt många som engagerar sig ideellt här. Bland annat en frivillig grupp med herrar där alla är 60-plussare som kommer hit varje torsdag runt åtta på morgonen för att fälla träd och rensa sly hela dagen. De gör ett fantastiskt arbete och vi uppskattar deras hjälp enormt. Samtidigt är de väldigt glada att hjälpa till och samtidigt få vara i ett sådant härligt gäng, säger Andri Reumert klubbchef på Kungsbacka Golfklubb.

Boka sjuveckorskurs med Balance Golf på Kungsbacka GK

Inför fjolårets säsong storsatsade Kungsbacka Golfklubb på att förbättra träningsområdena omkring banan. En vital del i detta har givetvis det härliga beslut som innebär att folk runtom i landet numera kan använda sitt friskvårdsbidrag till att spela golf. Och det är ingen liten upplyftning som klubben gör på sin anläggning. Cirka fyra miljoner kronor har gått till att rusta upp övningsområdena på olika sätt. Det finns alltså fina möjligheter för en arbetande golfare i Göteborgstrakten att lägga sitt friskvårdsbidrag på träning av högsta kvalitet.
— Vi har byggt ett pitchhål på rangen som är 115 meter långt och har en jättestor green där man skulle kunna vara 20-25 personer i bunkern bredvid samtidigt. Vi har också byggt ett snyggt väderskydd av glas och aluminium med värme inuti som har varit en väldigt uppskattad investering. Där finns tolv platser med skydd både på sidan och bakom som gör att det går att stå och slå helt i lä. En novemberdag går det att stå i tee-shirt så fort solen är uppe utan att frysa det minsta, säger Andri.

Boka tredagarskurs på Kungsbacka GK

Att utbilda folk till bra golfare och på så sätt få in dem i gemenskapen är av högsta prioritet för Kungsbacka Golfklubb. I samband med ”friskvårdsbeslutet” har klubben lanserat ett nytt årskort. Kortet är perfekt anpassat för de golfare som vill använda sitt bidrag till att bli bättre golfspelare. Med kortet ingår fri tillgång till klubbens korthålsbana samt ett rangekort, allt till ett värde av 2500 kronor. Och vill du ha hjälp att utveckla ditt spel finns en mängd olika kurser att välja bland.
— Vi har fem tränare här med ett väldigt brett register och erbjuder allt från nybörjarkurser till mer avancerade upplägg. Till exempel håller vår duktige tränare Marcus Håkansson från Balance Golf i kurser som håller på sju veckor för dem som vill satsa lite mer, säger Andri.

Köp träningskort på Kungsbacka GK

Ett viktig fråga för Kungsbacka Golfklubb är hur det ska gå att locka fler lokala företagare i Göteborgstrakten som vanligtvis inte spelar så mycket golf till anläggningen. Personer som oftast väljer att gå med i en brevlådeklubb för att det är mest gynnsamt ur deras ekonomiska synvinkel. Klubben jobbar för närvarande hårt med att hitta bästa möjliga lösning för dessa företagare. Så att de istället kan gå med i sin egen lokala klubb.
— Jag avslutade precis ett samtal med en företagare som undrade hur man skulle göra för att gå med hos oss och inte i någon brevlådeklubb. De var ett antal montörer som kunde tänka sig börja spela golf och helst ville göra det här. Vi vill ju självklart se att fler känner att de kan använda sitt friskvårdsbidrag till ett medlemsskap på den lokala klubben och då måsta man också tänka på att vissa bara har tid att spela fem eller tio rundor per säsong och försöka hitta en lösning som lönar sig för dem, säger Andri.

Boka närspelsträning på Kungsbacka GK

Kungsbacka Golfklubb är onekligen en oerhört populär plats att spela golf. Med över 2300 medlemmar i alla åldrar finns en gemenskap som är närmast unik i dagens samhälle. Men trots det stora antalet aktiva siktar klubben ständigt på att bjuda in fler i gemenskapen. Dessutom är målsättningen att göra den fina anläggningen tillgänglig för aktivitet året om. Något som vissa verkar ha svårt att förstå.
— Vi brukar ha mycket barn som åker pulka här. En gång bestämde vi på klubben oss för att åka ut och prata med dem. När vi kom dit var barnen rädda för att vi skulle köra iväg dem men istället sade vi att vi var från klubben och tyckte det var roligt att de var här och använde vår anläggning till att ha roligt. Sedan grillade vi hundra korvar som vi gav till barnen och bjöd in dem till en ”prova på-dag”. Det var faktiskt hela 30 stycken som dök upp och tyckte det var jättekul att testa golf, säger Andri.

Boka nybörjarkurs på Kungsbacka GK

Många människor upplever golf som en exkluderande sport anpassad för en specifik målgrupp. En fördom som kan raderas ut på ett antal olika sätt. Men oavsett lösning handlar det i grunden om en och samma sak, att tydligt visa folk som aldrig kommit i kontakt med golf att de är välkomna att testa. Det är en lång väg kvar men Kungsbacka Golfklubb jobbar ständigt för att göra den lite, lite kortare genom att bygga broar mellan golfen och resten av samhället. Andri Reumert berättar en historia då han insåg denna problematik och beslutade sig för att ta saken i egna händer.
— En dag såg jag två tyskar som stannade till på vår parkering och kikade in på ett sätt som att det såg ut som om de smög. De ville egentligen bara hitta någonstans att äta men trodde inte att de var välkomna på ”golfens område”. Då gick jag ut och bjöd in dem och de blev helt lyriska. De hade ju aldrig sett en golfbana förut och tyckte det var jättehäftigt. Jag tror att det finns en hel del svenskar som känner likadant. Vi måste bli bättre på att ta hand om dem också.

Här finns Kungsbacka GK på Facebook