Toppmodern vinterträning på Kristianstads Golfklubb — tack vare mäktigt träningscenter: ”Förbättrar resultaten väldigt mycket”

Det tränas golf för fullt även på vintern. I alla fall på Kristianstads Golfklubb. Där det nya träningscentret blivit en stor succé. En tillgång som hjälper medlemmar och gäster att utveckla alla delar av spelet.

Det svenska vinterklimatet utmanar golfare i landet på ett hänsynslöst sätt. Med ytterst få soltimmar, temperaturer under nollstrecket och periodvis snö, är det på de flesta platser nästintill omöjligt att svinga klubborna när vintern faller på. Något som leder till att potentiell träningstid för många helt går till spillo. Men så är inte fallet på Kristianstads Golfklubb. Där invigdes i år klubbens sprillans nya tränings- och fittingcenter. En plats där medlemmar och gäster kan träna på alla delar av sin golf.
— Det är otroligt viktigt att kunna erbjuda alla olika bitar av golfträning. Framförallt har den fysiska träningen fått en större roll. På fysen utvecklas till exempel stabilitet som bidrar till en bättre uppställning och flexibilitet som ger en bättre sving. Vill man bli en bättre golfare behövs kontinuitet. Det går inte att vila fem månader och tro att man ska hålla samma nivå när klubborna plockas fram i vår, säger David Green Head Pro på Kristianstads Golfklubb.

Läs mer och boka tid i Kristianstads Golfklubbs nya tränings- och fittingcenter

Trackman är ett verktyg de flesta av dagens golfare känner väl till. Ett hjälpmedel vars uppgift är att snabbt och enkelt analysera en sving på detaljnivå. Mängder av variabler granskas, till exempel Smash Factor (hur mycket energi klubban ger bollen), Club Path (om svingen kommer inifrån, utifrån eller rakt bakifrån), Carry (distansen bollen är i luften innan första markträff) och Attack Angle (vinkeln klubbhuvudet kommer ifrån när det träffar bollen). Utöver svingen granskas även puttrörelsen in i minsta detalj. Den 250 kvadratmeter stora lokalen rymmer, utöver två svingstudios och ett gym, en puttingstudio. Där SAM-puttlab eller ”Sam”, som klubben kallar den nya maskinen, är expert.
— Sam talar om exakt vilken putter du ska ha. Med tanke på att i snitt 44 procent av slagen är puttar hjälper Sam till att förbättra resultaten i scorekortet väldigt mycket. Efter att ha valt ut rätt putter är det bara att kliva ut på puttmattan med tolv på stimpen och börja träna. Det har redan varit otroligt många golfare här och det blir bara fler hela tiden, säger David.

Här finns Kristianstads Golfklubb på Instagram

I det stora centret finns en Trackman av senaste modell, Trackman 4. Ett revolutionerande verktyg för golfbranschen. Vad som är unikt med den nya versionen är att den inte bara litar till en radar, utan använder två, för att inget ska lämnas åt slumpen. Att lyckas optimera svingen för bästa resultat är en hel vetenskap. Och som om inte det vore nog har ju den fysiska biten blivit allt viktigare. Vilket givetvis också fått stor inverkan på golfträningen.
— De flesta är medvetna om att det är viktigt att hålla igång sin fysiska träning för att lyckas bra på golfbanan. Det är ingen rocket science direkt, utan vi jobbar med bra fystränare som jobbar med övningar med tydlig koppling till golf. Det kan vara alltifrån balansövningar med pilatesboll till styrkeövningar med gummiband eller vikter. Dessutom har vi bra kompetens inom sjukgymnastik för att motverka risken för skador.

Här finns Kristianstads Golfklubb på Facebook

Tillsammans med kollegorna Sara Jerlander och Robert Orelind jobbar David Green med att utveckla golfare i Kristianstad året om, både inomhus och utomhus. Utöver den sprillans nya hallen har klubben uppdaterat rangen med elljus. Tack vare belysning 250 meter ut går det att följa hela bollflykten under den mörka årstiden. Det finns därmed alla möjligheter för klubbens medlemmar och gäster att vara aktiva på anläggningen oavsett yttre förutsättningar.
— Klart att det känns jättekul att kunna ge både juniorer och äldre riktigt goda möjligheter att träna året runt. Men vi har inte bara unga golfare här, utan alla kategorier av gäster. Alltifrån nioåringar till pensionärer kommer hit och tränar. Både medlemmar och gäster. Det bästa med det nya centret är att många nya spelare söker sig till oss. Man blir verkligen stimulerad av den här härliga arbetsplatsen. Att få komma till jobbet varje dag är fantastiskt.

Läs mer och boka tid i Kristianstads Golfklubbs nya tränings- och fittingcenter