När eldsjälarna bär en klubb på egna axlar: ”Är en fantastisk miljö”

Hedemora Golfklubb skulle kunna kallas medlemmarnas klubb. Med blott en heltidsanställd är det klubbens spelare som själva sköter driften av banan de en gång skapat.

Långt bort från glitter och glamour ligger Hedemora. En lokal och hemtrevlig lite stad ute på Dalarnas landsbygd. Sedan långt tillbaka i tiden har det funnits en korthålsbana i staden men år 1989 tyckte befolkningen att det var dags att uppfylla drömmen om en fullång bana på hemmaplan. Då började projektet som idag är Hedemora Golfklubb.
— Vi hade ingen som ville satsa på oss så 600 personer i stan bestämde sig för att lägga in 3000 kronor var för att komplettera vår korthålsbana med en fullång niohålsbana. Det är fortfarande privatpersoner som äger en stor del av klubben och lägger ned oändligt med timmar varje år för att hålla den igång, säger Per Stenmalm klubbchef på Hedemora Golfklubb.

Här finns Hedemora GK på Facebook

Klubbchef Per Stenmalm är den ende som jobbar kontinuerligt på klubben. I övrigt drivs anläggningen av ideell kraft och säsongsarbetare. Med undantag av en dipp under golfens tuffa år i mitten på 00-talet har antalet medlemmar ständigt ökat. Och nu gör sig klubben redo för sin bästa säsong någonsin. Något som tveklöst är tack vare eldsjälarna som bor i kommunen och brinner för att få spela golf på hemmaplan.
— Du vet ju själv hur det är på en golfbana. Hur mycket det är att klippa och annat slit som måste göras. Vi har folk som frivilligt kommer hit och hjälper till med det var och varannan dag under säsongen. Vi skulle gärna vilja ge dem betalt för allt de gör men det går inte, säger Per Stenmalm.

Läs mer om Hedemora GK

Lugnet som råder på Hedemora Golfklubb är något alldeles unikt. Där går det inte att boka några tider utan det är den klassiska bollrännan som gäller. På klubben får golfare från staden och sommargäster en nödvändig paus i sin stressade vardag för att njuta av skön natur och sporten de alla tycker om. En perfekt oas för att kombinera avslappning med nöje.
— Den slogan som vi brukar använda är ”banan som man har tid att spela”. Det är en fantastisk miljö och många som kommer hit och spelar golf tar med sin respektive och går ut och går. Det är framförallt en stor fördel för nybörjare som inte känner samma stress att prestera bra som annars ofta kan vara fallet. Tack vare lugnet som finns här, säger Per.

Anmäl dig till tävlingar på Hedemora GK

2018 blir första året golf klassas som friskvård. Redan nu har Hedemora Golfklubb sett resultat av att beslutet lett till fler registrerade spelare. En siffra som säkerligen kommer att fortsätta öka. Klubbchef Per Stenmalm är precis som resten av golf-Sverige väldigt glad över beslutet. Han hoppas att det ska få ännu fler att få insikt om att det är kul med golf.
— Det är kalas att golf är friskvård. Det finns ju inget annat att säga än att man får väldigt mycket frisk luft av att vara ute och spela golf så det känns ju inte annat än rätt. Sedan är ju långa promenader på golfbanan både bra för konditionen och benen, säger Per Stenmalm.

Bli medlem på Hedemora GK

I år siktar Dalaklubben framförallt in sig på två målgrupper, damer och juniorer. Genom att kontakta högskolan i Falun och erbjuda studenterna en extremt låg prislapp hoppas klubben locka en yngre målgrupp golfare till den mysiga anläggningen.
— För studenter som oftast inte är så rika är det viktigt att trycka på att det är billigt att spela hos oss. Tillgängligheten gör ju också att du får otroligt mycket golf för pengarna. Dessutom har vi en väldigt trevligt miljö som alla är hjärtligt välkomna att få vara en del av. Just den sociala biten är otroligt viktig. Det inte ska spelar ingen roll vad man har för förutsättningar. Man ska kunna spela med precis vemsomhelst.

Besök Hedemora GK