Nya klubbens jättesatsning: ”Då kände vi bara WOW!”

Sparren Golfklubb är det senaste tillskottet i den svenska golffamiljen. Där ska kompisgänget som består av Sveriges kanske mest meriterade golfentreprenörer tillsammans skapa någonting alldeles extra. Bland annat genom att erbjuda Sveriges mest prisvärda medlemsskap.

Harald Ljungman är en man med sällan skådat golfintresse. Men ute på landsbygden strax norr om Stockholm var det hela fem mil från bostaden hemma på Lisinge till närmaste golfbana. Ett problem som fick en minst sagt häftig lösning. Harald ägde nämligen mark intill sjön Sparren och 1989 började han skapa sin egen golfklubb. Året därpå stod banan och klubbhuset färdigt intill den vackra sjön och Harald kunde stolt spela sin första runda på hemmaplan.

Ytterligare ett år senare fick Lisinge Golfklubb sin första Pro, Joakim Sabel. Sabel med gott om erfarenheter inom golfen tog med sig en kompis och började ge lektioner på klubben. Det blev starten på en storhetstid för Lisinge med gott om gäster och medlemmar som trivdes i den lugna och hemtrevliga miljön. En gång bestämde den unge Sabel sig för att bjuda med vännen och tidigare landslagskollegan Per Segerström till anläggningen. Trots att det var allra första gången Segerström testade banan imponerade han stort med ett nytt banrekord.

https://www.youtube.com/watch?v=CX5W1KWE_TI

Köp Sveriges mest prisvärda medlemskap

Sedan dess har Per Segerström aldrig varit på Lisinge Golfklubb, förrän nu. Och tiderna har förändrats sedan den där härliga dagen på 90-talet. Harald Ljungman hade liksom resten av branschen fått uppleva en stor svacka. Och det såg ett tag ut som om hans fina golfarv var på väg att gå i spillror.

Men för några veckor sedan ringde det plötsligt i telefonen. Och till sin stora förvåning var det hans gamla pro Joakim Sabel på andra sidan luren. Det var nog så att Ljungman behövde nypa sig en extra gång i armen. Sabel ville nämligen tillbaka dit han en gång började sitt yrkesliv inom golfen genom att driva klubben tillsammans med några av sina närmaste vänner.
— Det känns kul att vara tillbaka här. Det var en blomstrande klubb en gång i tiden och nu ska den återupplivas. Jag har med mig otroligt mycket duktigt folk som kommer se till att det händer. Men vi har tagit oss an en riktig utmaning. Till och med för mig med många års erfarenhet av att driva golfklubbar. Det här är nog det tuffaste uppdrag man kan tänka sig som golfentreprenör. Men vi ser verkligen fram emot utmaningen, säger Sabel.

Ta ditt gröna kort på Sparren GK

Några veckor senare skiner solen i takt med förväntningarna på Lisinge. Bygget av den nya rangen är i full gång och bandesigner Niclas Luthman och Head Greenkeeper Paul Tait, ytterst ansvariga för banans stora makeover, är ute och smider planer längs med den glittrande Sparren. Inne i klubbhuset pågår årsmöte. Där klubbas ett stort beslut igenom. Vad som tidigare hetat Lisinge Golfklubb kommer istället att kallas Sparren Golfklubb. En hyllning till den vackra sjön intill och ett bevis på den spännande nystart som just nu sker på klubben.
— Vi kände snabbt att vi ville byta namn för att visa att det händer grejer på klubben och när vi såg sjön var det naturligt att det blev Sparren klubben skulle heta. Det finns regler som säger att man måste ha en lokal förankring och när vi såg sjön kände vi bara ”wow, Sparren ska det vara”, säger klubbchef Per Segerström.

Som klubbchef blir Per Segerström personen att sköta den dagliga driften på klubben. Den rutinerade golfentreprenören med erfarenheter från flera av landets storklubbar. Senast var Segerström VD på Vidbynäs strax söder om Stockholm. Nu flyttar han sin arbetsplats till norra sidan om huvudstaden för att hjälpa sin barndomsvän Sabel att förverkliga en dröm.
— Jag och Jocke har känt varandra sedan vi var små och har länge pratat om att göra något tillsammans. Så när han hörde av sig kändes det helt rätt. Det här är en riktigt fin anläggning med ett stort klubbhus och oerhört härligt läge. Nu är det hög tid att klubben får kärleken den förtjänar, säger Segerström.

https://www.youtube.com/watch?v=9F1c4d5GcCw

Läs mer om Sparren GK

På Sparren erbjuder Segerström och de andra ett oerhört förmånligt medlemskap samt dagligen möjligheter till golflektioner. Klubben kommer framförallt att satsa på nybörjarkurser. Utöver experthjälp av högsta klass finns mängder av andra anledningar till att starta golfkarriären på Sparren.
— Den här klubben slår alla andra jag tidigare jobbat på. Miljön är jättevacker och man kan verkligen slappna av här. Det kommer också att vara en underbar stämning här ute. Vi vill verkligen lägga stor vikt på att ta hand om alla som kommer hit och skapa en riktigt familjär känsla. På sikt vill vi också anordna en massa roliga aktiviteter men vi måste skynda långsamt och ta det i den takt som är möjlig, säger Segerström.

Tillsammans med Segerström, Sabel och Ljungman står de övriga delägarna Rickard Lindström och Jesper Olsson för en vital del i skapandet av den nya golfklubben. Lindström har goda erfarenheter inom att driva bolag och står för huvuddelen av de ekonomiska bitarna. Detta medan golffantasten Olsson blir marknadschef. Efter en lång karriär inom musikbranschen där han varit agent för kända artister som Melodifestivalvinnaren Frans, Darin och September blir Sparren nu Olssons första projekt inom golfbranschen någonsin.

Här finns Sparren GK på Facebook

Ägarkvintetten kompletteras av bandesigner Niclas Luthman, entreprenören bakom välkända ”Nicks”, som även har goda erfarenheter inom golfen. Där har han bland annat spelat i juniorlandslaget tillsammans med Sabel och Segerström samt gjort bandesignen på International strax norr om Stockholm. Nu ska han tillsammans med en annan gammal landslagskompis Magnus Sunesson skapa en ny Master Plan som bland annat innebär en helt ny bansträckning.
— Målet med våra förändringar är att skapa spelglädje. Den här banan har tidigare varit alldeles för straffande. Nu ska vi göra den lite mer belönande. I många fall handlar det om att bredda hål som är alldeles för smala. Framförallt genom att ta bort en massa träd. Sedan ska vi lägga om bansträckningen så att man både får börja och sluta med något roligt intill den fantastiska utsikten. Det kommer bli utmanande men superkul. Jag har egentligen inte tid men det är en ynnest att få göra det här så jag kunde helt enkelt inte hålla mig borta, säger Luthman.

https://www.youtube.com/watch?v=9SiZ7p5fbKw&feature=youtu.be

Läs mer om Sparren GK

Personen med den tuffaste uppgiften är Paul Tait. Den hyllade Greenkeepern med många års erfarenhet inom svensk golf på bland annat Kungsängen och nu senast Sand, blir ytterst ansvarig för kvalitén på Sparrens golfbana. Skotten flyttade nyligen till Litauen för att jobba på en av landets finaste anläggningar och kommer oftast att jobba på distans. Men genom hans expertkompetens och goda nätverk finns alla förutsättningar för att kvalitén på underlaget ska bli av absolut toppklass. Han ser fram emot den tuffa utmaningen och är övertygad om att det går att göra Sparren Golfklubb till en fantastisk anläggning i framtiden.
— Det är långtifrån en ”quick fix” så det är viktigt att vara tydlig med att det kommer ta tid innan banans underlag håller hög kvalité. Men jag kan garantera att allt sakta men säkert kommer att bli mycket bättre. Det känns väldigt spännande att få göra det här projektet. Jag och Jocke jobbade tillsammans många år på Kungsängen och han är verkligen en visionär av högsta klass. Jag är övertygad om att hans ledarskap kommer att ta den här klubben till en väldigt hög nivå.

Ta ditt gröna kort på Sparren GK

Efter många år inom branschen inleder nu Joakim Sabel sin kanske största utmaning någonsin. Och han gör det tillsammans med många av sina närmaste vänner. Personer han känner väl och litar enormt mycket på. Tillsammans ska de göra Sparren Golfklubb till någonting alldeles extra. En klubb där alla golfare oavsett förutsättningar ska må bra. Klubbchef Per Segerström berättar om glädjen över att få skapa en golfanläggning tillsammans med sina vänner.
— Vi alla känner varandra väl vilket gör att det kommer att gå snabbt och smidigt att genomföra alla nya idéer som vi har på gång. Jocke är den stora visionären och vi andra hakar på med de kunskaper vi har. Det ska bli underbart kul att få jobba tillsammans med den här härliga utmaningen och jag vet att vi kommer att göra det otroligt bra.

https://www.youtube.com/watch?v=XWCkhZ-nrVs

Köp Sveriges mest prisvärda medlemskap