Nynäshamns osannolika siffror efter rekordsommaren: ”Lika mycket på tio minuter”

Banpersonalen på Nynäshamns Golfklubb har haft en svettig sommar. Trots detta har de nu fått fram en bana i bästa skick, som är redo att skapa en underbar höst på den familjära klubben.

Höst och golf är en enastående kombo. Efter en lång vår och sommar har banorna fått ligga till sig och förbättrats till toppklass. Hela sommaren har sannerligen varit en lång värmebölja. Men nu har läget äntligen börjat ordna till sig. I lilla Ösmo ligga Muskan spegelblank intill ett stort grönt naturområde. Denna gröna oas innehåller 27 fullånga- och nio korthål. Där blommar golfsäsongen nu som allra mest.
Det är ofta banan är som finast på hösten, precis som den är i år. Då har gräset har haft tid på sig att etablera sig, det är fortfarande varmt ute och mindre folk ute på banan. Vi har tre slingor som man kan varva. Tack vare det är tillgängligheten alltid otroligt bra. Dessutom har vi väldigt fina greener, säger Stefan Svennberg banchef på Nynäshamns GK.

Nynäshamns golfbana är 40 år gammal. Till en början bestod den klassiska anläggningen av 18 hål, det som idag kallas dal- sjöslingan. Medan ytterligare nio hål uppe i det bergiga partiet intill den vackra sjön kom till senare. Banan består överlag främst av gammal åkermark i botten. Där använder klubbens skickliga banpersonal sin stora kompetens till att göra det bästa av de tre element som krävs för att få gräset att växa på bästa sätt.
— Alla växter behöver tre saker för att växa: sol, luft och vatten. Sedan gäller det att göra det bästa av det. Framförallt genom att vara proaktiv med gödsel, lufta gräset, få rötterna i omgivningen att trivas, säger Stefan.

FOTO: Nynäshamns Golfklubb

Bli medlem

Nynäshamns Golfklubb har inte visionen att skapa någon mästerskapsbana. Utan vill vara en lugn och mysig oas där alla trivs och har kul tillsammans. Helt enkelt ett härligt ställe ute i naturen där familj och vänner kan hänga tillsammans så fort de får lite tid över.
— Det här är definitivt en anläggning som passar hela familjen. Hålen är inte jättelånga men samtidigt lite knixiga. Därför passar den både bättre och mindre bra spelare.

Precis som i övriga landet har banan varit torrare än någonsin förr. Trots att klubben tack vare en vattendom kan bevattna den rätt ordentligt. Svart på vitt finns faktiskt spektakulär fakta som beskriver den högst ovanliga sommaren med stekande hetta. Och vad den fått för inverkan på den gröna banan.
— Vår bevattning brukar vara bra men i år blev det av förklarliga skäl väldigt tufft. Imorgon ska jag klippa rangen för första gången sedan midsommar. Det är något vi normalt sett gör var och varannan vecka. Från första maj till första augusti fick vi totalt 12 millimeter regn. Det kan man jämföra med nu i fredags då vi fick 10 millimeter regn på tio minuter. Alltså nästan lika mycket som vi fick på hela sommaren.

FOTO: Nynäshamns Golfklubb

Besök