PUSSELBITARNA TILL DEN KOMPLETTA GOLFRESORTEN — DEL 2: ”Ska vara vårt ansikte utåt”

Araslöv Golf & Resort har på kort tid blivit en av Sveriges mest kompletta golfanläggningar. Vi följer med Kristianstadsklubben i jakten på att skapa golfupplevelser av högsta klass. I den andra delen får vi höra kökschef Martin Skoog och klubbchef Gustaf Hagen berätta om den läckra utveckling som ständigt sker på anläggningens mest centrala plats, golfkrogen.

Alla älskar vi god mat i den lugna och vackra golfmiljön. Därigenom har golfen fått en ny nyckelspelare, kocken. I takt med att golfare allt oftare söker en helhetsupplevelse blir maten en nödvändig komponent. Araslöv Golf & Resort har tagit fasta på detta genom att kontakta en man med gedigen erfarenhet från krogar runtom i landet. I flera år har Martin Skoog lett högt ansedda kök runtom i Skåne. Och har dessutom hunnit med att starta sitt eget matkasseföretag. Nu ger han sig in i golfbranschen för första gången. Som restaurangchef leder han sedan två år tillbaka köket på Araslöv Golf & Resort tillsammans med kökschef Anton Åfeldt.
— Vår fina mat ska leda till att man vill åka hit bara för att äta en trevlig måltid. Vi har ett rykte och en historia med väldigt fin mat och jag vill hävda att Martin har höjt den ytterligare ett snäpp sedan han kom hit. Visst är själva golfen fortfarande det absolut viktigaste men alla uppskattar ju verkligen god mat och bra service. Det kan bli det där lilla extra som sätter pricken över i:et, säger Gustaf Hagen klubbchef på Araslöv Golf & Resort.

Menyerna på Araslövs Golfkrog är oerhört exklusiva och komplexa. Trots att de är byggda på klassiska lokala råvaror blir man som gäst verkligen imponerad av de läckra kompositionerna. Dessutom jobbar den omtyckta restaurangen genomgående med säsongsbaserade menyer. På så sätt bjuds det på en stor variation av avancerade rätter.
— Jag älskar kreativt arbete och här får man verkligen skapa allt från grunden med fria händer. Vi experimenterar mycket och hittar ständigt nya läckra smakkombinationer. Men vi vill också skapa en röd tråd från frukost, till kiosken, och vidare till middagen. Framförallt genom att ha väldigt bra kvalitet på våra råvaror. Här i Skåne har vi många stora grönsaksodlingar och slakterier. Därför serverar vi mycket vilt. Och inte bara genom de vanliga kötträtterna som oxfilé. Just nu är det faktiskt väldigt inne att använda lite mer oädla delar som oxkind och njurtapp. Det krävs mer kunskaper för att använda de mer oädla delarna. Men det är också det som är roligt, säger Martin Skoog restaurangchef Araslöv Golf & Resort.

FOTO: Araslöv Golf & Resort.

Här finns Araslöv Golf & Resort på Facebook

Varje morgon dukas en stor frukostbuffé upp fylld med läckerheter som, bacon, äggröra, prinskorvar, hemmagjord müsli och pannkakor. Allt för att förbereda golfande gäster på bästa sätt inför utslaget på första tee. Redan i halvtid får spelare även möjligheten att fylla på förråden i kiosken som förenar träningsområden med de två 18hålsbanorna. Där har Martin snabbt insett att det finns en rätt som suktar golfare lite extra.
— Vi säljer otroligt mycket korv med bröd. Säkert runt 15.000 korvar per år. Alltifrån chorizo och örtkorv till traditionell grillkorv. Och gillar man inte korv har vi gott om andra alternativ. En stor hit är våra populära laxwraps. Vi testar också hela tiden nya saker. Förra året serverade vi bland annat Pulled pork i pitabröd. Överlag känns det som att golfare gillar mat väldigt mycket. Däremot är de inte speciellt kräsna. Utan de äter det mesta, säger Martin.

På andra sidan restaurangens stora glasfönster ligger greenen på klubbens 18:e och sista hål på den norra banan. En plats som känns central för hela Araslöv Golf & Resorts verksamhet. Oavsett om du som golfare befinner dig utanför fönstret på banan. Eller sitter inne i matsalen och blickar ut när spelare gång på gång försöker slå sig upp på den svårplacerade greenen. Araslöv vill vara så mycket mer än bara en restaurang eller golfbana. De vill väva samman så många komponenter som möjligt till en helhet. Men det finns givetvis en röd tråd som binder samman livet på den stora anläggningen. Oavsett om du står innanför eller utanför den där enorma glasrutan. Gustaf Hagen beskriver helhetskänslan som Araslöv Golf & Resort försöker skapa.
— Vi satsar jättemycket på olika matevent. De kan handla om golf men också helt andra saker som bröllop. Oavsett vilka som kommer hit ska restaurangen alltid vara kundbandet, vårt ansikte utåt. Där ska vi alltid stå med huvudet högt, hälsa och hålla en glad och positiv ton. Servicen är otroligt viktig. Det ska vara god mat på golfkrogen. Men det är minst lika viktigt att det är en trevlig miljö.

FOTO: Araslöv Golf & Resort.

Läs mer och boka bord på Araslöv Golf & Resort