Så fick hela Bollnäs golffeber: ”Kommer alltid vara en speciell plats”

Pernilla Lindberg har satt lilla Bollnäs på den stora golfkartan. Stjärnan med en minst sagt speciell relation till moderklubben, som började redan vid fyra års ålder. Då hon fick en present av klubbens mest rutinerade man, sin egen far.

När folk nuförtiden talar om Bollnäs Golfklubb beskrivs den nästan alltid som ”Pernilla Lindbergs hemmaklubb”. Det är lätt att förstå varför. Den lilla klubben högt upp i norr har aldrig tidigare fostrat en Majorvinnare. Fram tills i år då den 32-årige svenska damstjärnan spelade hem Ana Invitational efter stor dramatik. En framgång moderklubben inte var sena med att stoltsera med. Längsmed en av klubbhusets gavlar hänger en stor banderoll som gestaltar det klassiska bad som ”Pillan” gjorde direkt efter den mäktiga segern. En seger som gav hela Bollnäs golffeber.
— Vi har grannar som inte alls är golfintresserade men kände att de bara måste se det avgörande särspelet. Eftersom de inte har några egna golfkanaler tog de det lokala tåget hela vägen ner till Gävle, där deras dotter bor. Den historien blir på något sett ett perfekt bevis på hur mycket Pernillas seger betydde för hela staden, säger pappa Jan Lindberg tillika ordförande på Bollnäs Golfklubb.

FOTO: Göran Söderqvist.

Besök

Jan Lindberg kan Bollnäs Golfklubb utan och innan. På ett sätt som ingen annan kan. Inför 2018 gick han nämligen in på sitt 40:e raka år som ordförande för hemmaklubben. Under årens lopp har han varit med om mängder med härliga ögonblick och ser tillbaka på tiden med enorm tacksamhet och glädje. Men han tycker definitivt inte att milstolpen är någonting att fira.
— Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och tyckt att golf är ett fascinerande spel. Det har lett till att jag ägnat otroligt mycket tid åt sporten och då vill man ju självklart ha en bra anläggning på hemmaplan att spela på. En vilja jag tror har lett till mycket positivt för klubben. Dock är min långa tid som ordförande ingenting att fira. Det har säkert känts som en belastning för många. Att ha en och samma person som bestämmer under så lång tid är inte optimalt. Oavsett vem man är och vad man gör, säger Jan.

Bli medlem

Med Jan i spetsen har den anrika klubben genom året stadigt uppgraderat sin bana. En blandning av park- och skogskaraktär med omväxlande layout som på vissa ställen kan var vara väldigt knixig. Kvalitén på banan är av högsta prioritet. Något som snabbt blir tydligt då Bollnäs klubbchef framförallt benämner sig som banchef. Det är ju på banan han tillbringar den mesta av sin tid på klubben. För att göra spelytorna av absolut högsta kvalitet.
Det ska finnas en utmaning för alla att spela. Oavsett hur duktig man är. Men framförallt ska det vara en välskött anläggning. Vi håller alltid snyggt och prydligt innanför banans gränser. Och är det inte bara fokus på greener och fairways, utan allt, säger Mikael Ingeroth klubbchef och banchef på Bollnäs Golfklubb.

Facebook

Utöver själva spelet ska Bollnäs Golfklubb vara en trevlig miljö för alla typer av människor. En social samlingsplats där alla känner till alla, dit man kan åka för att ha det trevligt tillsammans med vänner och bekanta. Utan att nödvändigtvis behöva spela golf. Men framförallt står givetvis spelet i centrum. Det var ju i den trivsamma gemenskapen som Sveriges senaste kvinnliga storstjärna tog sina första stapplande steg med en avkortad klubba i hand. Starten på något som satte både Pernilla Lindberg och Bollnäs Golfklubb på den stora golfkartan. Fast på hemmaplan är hon fortfarande ”en av oss”. Mikael Ingeroth minns tillbaka på tiden då Pernilla började spela golf.
— Redan som fyraåring fick hon springa ut på banan och leka och spela med sin pappa. Hon har alltid haft både talang och en otrolig vilja att träna. Det är klart att det känns stort att få fram en så duktig tjej. Jag vet att Bollnäs Golfklubb alltid kommer att vara en speciell plats för henne. Hon vet var hon kommer ifrån.

Läs mer