Så lockas skolbarnen till golfen: ”Min vision är att alla ska få testa”

Golf kan vara en ansträngande sport och samtidigt en skön miljö att hänga med polarna. Forsgårdens Golfklubb försöker ständigt bevisa detta genom att hitta på olika lösningar för att locka fler barn och ungdomar till sin stora anläggning.
— Min vision är att vi ska få hit alla barn så att de får testa golf, säger Henrik Dihné, Head Pro på Forsgårdens Golfklubb.

Strax söder om Göteborg ligger Forsgården. Där finns en av Sveriges större golfklubbar sett till antalet medlemmar. Trots detta siktar klubben ständigt på att växa. Och det finns en specifik målgrupp som prioriteras lite extra, juniorerna. Henrik Dihné är Head Pro på Forsgårdens Golfklubb där han driver shop och träningsverksamhet på den stora anläggningen. Han har en sällan skådad passion för att ge unga en chans att upptäcka golf.
— Min vision är att vi ska lyckas få hit alla barn så att de får testa golf. Ofta räcker det med en chans för att de ska tycka det är så kul att de vill testa igen och igen. Vi har ett stort antal ungdomar från en närliggande skola som kommer till oss varje vecka istället för att gå på fritids. Mellanstadiebarn som går i fyran, femma och sexan. Vi har insett att många idrottslärare inte tänker på golf och har till och med avlastat dem genom att ta med oss klubbor, mattor och mjuka bollar till skolan för att låta barnen slå i idrottshallen, säger Henrik.

Boka din golflektion på Forsgårdens GK

Av alla dessa barn och ungdomar är det omkring 160 stycken som regelbundet tar del av träningsverksamheten på Forsgårdens Golfklubb. En omfattande verksamhet som inkluderar mycket mer utöver att jobba på sin golfsving. Exempelvis finns IFK Göteborgs mentale coach Johan Örtendahl till hjälp med mental coachning, samt den utbildade personliga tränaren Linda Christensson, kostrådgivare och massörer. Allt för att ge bästa möjliga förutsättningar att både utvecklas som golfspelare och som människa.
— Det är självklart svårt att säga att det här är enda sättet att utvecklas. Tittar man på världseliten gör alla på olika sätt. Men det finns några tårtbitar som man måste ha koll på. Det vill säga den tekniska, fysiska och mentala biten. Om man tittar ut på de stora tourerna har det blivit mycket mer fysisk och mental träning än tidigare. Det börjar synas att folk är mer atleter än rena golfspelare, säger Henrik.

Precis som i de flesta andra städer dominerar fotboll och ishockey stort vad gäller antalet unga utövare i Göteborgstrakten. Siffror Henrik Dihné är övertygad om kan förändras om man bara lyckas få barnen att ta sig ut till golfbanan. Dessutom finns en stor målgrupp som väljer bort golf endast för att de inte tror att de är välkomna inom golfens ramar. En siffra Forsgårdens Golfklubb ständigt jobbar aktivt för att minska.
—Vi kör mycket pröva på golf, både genom förbundet och på egen hand. Förbundet kör ju golfens dag men redan innan dess började vi köra Forsgårdens dag då vi bjuder in folk till klubben och har en massa roliga aktiviteter som lockar till att tycka om golf. Vi har lagt ner mycket tid på att bjuda in människor som inte tror att de är välkomna. Det är något som ger ringar på vattnet. Att folk börjar tänka ”till Forsgården ska vi gå för där är vi välkomna”, säger Henrik.

Gör din Custom Fitting på Forsgårdens GK

Dock finns fortfarande ett stort glapp till vissa målgrupper. De mest tydliga är till kvinnor och folk med invandrarbakgrund. Med närhet till landets näst största stad finns enorm potential att få dessa målgrupper att växa. Något Henrik hoppas kommer att ske inom en snar framtid. Nyckeln för att lyckas är, enligt den rutinerade golfpron, att skapa en ännu bättre sammanhållning omkring golfen. Och göra den härliga miljön till en oas där unga människor ska älska att umgås med varandra.
— Det handlar om att skapa en sammanhållning och på så sätt få ungdomar att komma hit och hänga på klubben. Alltså istället för att hänga i köpcentret ska man vara på golfklubben. Invandrarfrågan är svårare att lösa eftersom den i många fall handlar om folk som kommer från ställen där man inte hört talas om golf. En del av världen som inte alls är lika öppen och tillgänglig. Men om man tittar tillbaka i tiden finns det en häftig liknelse att göra med fotbollen. Varför ska inte golfen kunna göra en likadan resa, säger Henrik.

I och med beslutet att golf äntligen klassas som friskvård har samhället fått ett kvitto på att golf verkligen är en sport. Ett faktum som sedan länge varit givet inom golfbranschen men som nu på ett helt annat sätt bekräftas för resten av samhället. Något som exempelvis ger föräldrar runtom i landet ett kvitto på att golf är ett alternativ när barnen ska välja en idrott att syssla med på fritiden.
— Om det inte skulle vara en idrott att gå 18 hål och svinga golfklubbor vet jag inte vad som skulle vara det. Men det är kul att golf äntligen har blivit erkänt som friskvård för det är ett beslut som inte är helt enkelt att fatta. Redan för några år sedan började vi med ett extra friskvårdstänk bland annat genom att bygga om en del av konferenslokalen till gym och att anpassa sortimentet i restaurangen så att det ska vara hälsosamt, säger Henrik.

Boka din nybörjarkurs på Forsgårdens GK

Att bygga bostäder i anknytning till en golfbana blir alltmer en trend i det svenska samhället. Hos Forsgården handlar det dock inte om några enstaka hus, utan att den klassiska anläggningen håller på att byggas in och bli en del av en helt ny stadsdel. Eller som Henrik beskriver det: ”Vi har legat i utkanten men snart ligger vi centralt i staden”. Stadens namn är Kungsbacka. En plats som ständigt lockar mängder av golfare till olika klubbar. Där samarbetar Forsgården med sina branschkollegor på andra anläggningar för att få alla i staden att testa på sporten de alla älskar.
— Nyckeln är att få så många som möjligt till golfbanan. Då kommer golfen att vinna i det långa loppet. Och det blir bara roligare för varje år man spelar. Det är ju bara så. Golf är fantastiskt.

Så använder du friskvårdsbidraget på Forsgårdens GK