Så skapades Sveriges kanske bästa golfbana

Det borde pratas mer om Kristianstads Golfklubb i kategorin Sveriges bästa golfbana. Både visuellt och funktionellt håller den klassiska östra banan på anläggningen, som på senare år ritats om helt, absolut högsta klass. Ett smultronställe för alla som älskar golf.

Det har varit en torr och kämpig säsong för våra golfbanor runtom i landet. Men det finns faktiskt, tro det eller ej, banor som håller högre klass än någonsin förr. Vi åkte till Åhus, strax utanför Kristianstad, för att testa den bana som hyllats allra mest av den svenska golffamiljen under året. Och insåg snabbt att den verkligen är så bra som alla säger.
— Banan är i fantastiskt bra skick och vi har därför haft en riktigt bra säsong. Den var helt ny inför förra säsongen och efter att fått ligga till sig ett år har den bara blivit ännu bättre. Dessutom tog vi ett par mycket bra beslut i början på året som lett till att vi klarat av det torra klimatet utan problem, säger marknadschef Carl-Henrik Dahlqvist.

FOTO: Mickael Tannus Photography.

Bli medlem

Efter två års slit lyckades Kristianstads Golfklubb få till en så kallad vattendom som innebär att klubben oavsett väderförhållanden har rätt till en viss mängd vatten varje år. Tack vare egna brunnar med grundvatten på hela 117 meters djup finns det gott om resurser som kommit väl till användning under denna stekheta sommar. Dessutom har klubben installerat ett nytt bevattningssystem med hela 900 olika spridare som manövreras så enkelt som med en padda eller mobiltelefon. Det gör att klubben i minsta detalj kan kontrollera vattenbalansen ute på de gröna ytorna.
— Det nya bevattningssystemet var en jättestor nyckel till att vi lyckats få banan i så fin kondition. Nu kan vi på ett snabbt och smidigt sätt skapa underlag av högsta kvalité. Oavsett om det är varmt eller kallt, blött eller torrt. Det märks särskilt i år då många andra tyvärr har fått kämpa mer än vanligt, säger Carl-Henrik.

FOTO: Mikael Tannus Photography.

Boka starttid

Bevattningssystemet må vara nyckelspelaren, men det finns gott om andra anledningar till att underlaget på Kristianstads Golfklubb är något alldeles extra. Den fördelaktiga marken som under gräsytan består av hela tolv meter sand skapar otroligt bra möjligheter till att forma banan på ett sätt som är smått unikt i Sverige. Med en enorm ondulering både mitt på fairways och på många avrinningsytor ställs golfare som besöker ”Åhus östra” på en riktig utmaning. Den fina marken bjuder inte bara in till rolig golf, utan även till bättre golf, oavsett väder. Torrt klimat är som tidigare nämnt inga problem och väta absorberas upp på blott några få timmar, då marken ”självdränerar” på ett smått overkligt sätt. En sak är alltså säker, yttre omständigheter kommer inte att försämra den fantastiska upplevelsen på Kristianstads Golfklubb.
— Det känns skönt att alltid kunna garantera en både bra och rolig golfupplevelse. Det är mycket prat om östra som är flaggskeppet. Men faktum är att vi har 36 hål. Och även västra banan håller god kvalité. Den är klart lättare än östra som är en riktig mästerskapsbana och uppskattas därför mer av många av våra medlemmar. Särskilt dem med lite högre handikapp som får ett bra komplement.

FOTO: Mikael Tannus Photography.

Facebook

Den omtalade östra banan gör verkligen skäl för sitt rykte, även visuellt. Banan som funnits sedan 40-talet ritades 2016 om av Pierre Fulke och Adam Mednickson och renoverades av Nelson & Vecchio. Arkitektduon skapade en oerhört häftig design som verkligen sticker ut från mängden. Framförallt den del som klubben själva kallar för sin egen Amen Corner. En extremt utmanande avslutning vars tydligaste kännetecken blir en konstgjord dam som ringlar sig hela vägen från tee på hål 14 till green på hål 16. En dam som byggts av betongfundament och utsmyckats med träpaneler. Vilket gör den både vacker och hållbar. Höjdpunkten av en på alla sätt högklassig bana med unikt utseende som bara måste testas om man gillar golf.
— I jakt på inspiration har vi tittat över hela världen. Både för att få kreativa idéer och hitta en bygglösning som var genomförbar och passade in i just vår miljö. Det var Pierres idé med den långa bäcken. Det var väl medvetet att skapa både läckra och svårspelade hål på slutet av banan. Där måste man verkligen tänka till hur man ska spela. Annars kan det kosta många slag, Det är en fantastisk avslutning som alla golfare borde uppleva.

FOTO: Mikael Tannus Photography.

Besök