Så väcker Team Sportia Skellefteå Norrlandsgolfen ur sitt långa vinteride

Team Sportia Skellefteå storsatsar på att sälja rätt golfutrustning. Tack vare spetskompetens, förstklassig teknisk utrustning och ett enormt utbud av material siktar dem på att slå hål på myten om att skräddarsydd utrustning bara hjälper proffsen.

— Det är minus 22 grader och kolsvart de flesta timmarna om dygnet. Det är klart att det är lite deppigt ibland. Särskilt när man brinner för golf.

Det är tidig morgon i Skellefteå när jag når Pär Gustafsson på Team Sportia Skellefteå. För några år sedan köpte nya ägare upp butiken i den välkända kedjan och kort direkt såg Pär chansen att få satsa på lite extra på sin favoritsyssla.
— Vi är några inbitna golfare och lade upp ett förslag till ägarna på vad vi tyckte saknades här i Norrland och de gillade vad dem hörde. På grund av klimatet går det långa perioder när det knappt blir någon golf alls här och det är något vi hoppas göra något åt genom den här satsningen.

Pär Gustafsson beskriver sig som en golfnörd utöver det vanliga. För 25 år sedan testade han sporten för första gången och har sedan dess varit fast. Tillsammans med butikschefen Anton Wiklund ser han till så att golfarna i Norrland får möjlighet att köpa rätt anpassad utrustning oavsett förutsättningar.
— Det svåra med att driva en golfbutik är att det blir en lång period under vinterhalvåret när det inte blir mycket spel alls. Säsongen är slut i oktober och sedan blir det paus till i maj. Det finns dock många som vill förbereda sig under vintern och då ska de känna att det finns ett riktigt bra alternativ att vända sig till.

Framför allt har butiken i Skellefteå specialiserat sig på Custom Fitting. Det vill säga att vem som helst med hjälp av expertkunskap och en simulator inne i butiken kan få golfklubborna anpassade efter sin egen sving. En mätning som inkluderar bland annat utgångsvinkel, hastighet, distans och spinn.
— Det är många som inte förstår vad Custom Fitting kan göra innan de testar. De tror att det bara är för proffsgolfaren men faktiskt ger det ofta större effekt för medelgolfaren. För de bästa handlar det mer om finjustering men för medelgolfaren gör det verkligen stor skillnad.

Trots den långa och mörka vintern menar Pär Gustafsson att golfen är på frammarsch i norr. Däremot är det lätt att den glöms bort under vinterhalvåret då väderförhållandena har lett till att det inte finns en enda bana att spela utomhus under nästan halva kalenderåret. Däremot märker Per redan efter nyår att folk börjar sukta efter en ny golfsäsong, även i de nordligaste trakterna.
— Det är svårt att satsa på en golfbutik eftersom det blir en lång period under vinterhalvåret när det inte blir mycket golf alls. Det finns finns dock många som tidigt vill förbereda sig under vintern och åker långa sträckor till andra ställen. De borde verkligen komma till oss för vi har definitivt ett av Norrlands bästa utbud av golfmaterial.

Här finns Team Sportia Skellefteå på Facebook

Det må vara en kort och intensiv golfsäsong i Norrland, men också en period som bjuder på en unik känsla som är svår för golfare att uppnå i övriga delar av landet. Där finns många härliga golfbanor helt avskilda från det övriga samhället. Dessutom går det att spela i stort sett dygnet runt.
— Det finns många fina pärlor häruppe i Norrland. Givetvis Skellefteå som alltid legat i topp i rankingar men det finns också många andra härliga banor utmed kusten. Det som är allra mest speciellt är att det till och med går att spela golf efter midnatt. Kvällssolen som vi har här uppe är lite unik och skapar ett helt annat lugn än vad man får på de flesta andra platser.

Här finns Team Sportia Skellefteå på Instagram