SAFARIDAX – Upplev den afrikanska savannen

Safari på den afrikanska savannen är som en dröm – en sann dröm. Kenzan Tours arrangerar safariresor fyllda av spännande naturupplevelser, på ett hållbart sätt.

En gepardhona och hennes unge korsar vår väg, tittar lite lojt åt vårt håll, försvinner in i savannens höga gräs. Vår erfarne guide och chaufför åker vidare till en bättre utkikspost – han vet att det är jakt på gång. Och så är de där igen, gepardhonan och hennes unge. Plötsligt sätter de fart. Några ögonblick senare är jakten över. Vi är så nära att vi ser gepardernas små allvarliga ansikten.

Uppfyllda av den nästan magiska upplevelsen återvänder vi till vår tältcamp. Det är den sista av några spännande safaridagar i Kenya. Middagen under den stjärnklara himlen känns – extra magisk.

Ordet ”safari” kommer från Swahili och betyder ”resa”. I början av förra seklet blev safari liktydigt med storviltjakt och idag förknippar vi ordet med att skåda det fantastiska djurlivet på savannen. Kenzan Tours har lång erfarenhet av safariresor i Afrika. Tanzania och Kenya – gärna i kombination med sol och bad på paradisön Zanzibar – är två av deras största resmål.

Läs mer och boka

Resorna sker med den största respekt för natur och människor.
– För oss är det viktigt att resandet är miljömässigt hållbart och att lokalbefolkningen på våra resmål ska kunna dra nytta av turismen. Vi samarbetar så långt det går med lokala arrangörer och lokalt ägda hotell och andra verksamheter där inkomsterna hamnar i rätt händer, och med ekoresorter som drivs på ett hållbart sätt. Tillsammans med våra resenärer samlar vi också in pengar till olika välgörenhetsprojekt i tredje världen, berättar Ella Johanson Rustad. Ella är Kenzan Tours norsktalande säljare och är ansvarig för Afrika.

Under en safari bor man alltså bekvämt i tältcamper på savannen. Du sover gott i stora tält med rejäla sängar, äter frukost och middag i mässtältet – eller direkt under stjärnorna. De duktiga kockarna lagar lokalt inspirerad mat.

Safariutflykterna planeras noga för att gästerna ska hinna se så mycket av djurlivet som möjligt. Du blir väckt tidigt i gryningen (då finns möjligheten att få se flodhästar eftersom de är ute på natten) åker sedan tillbaka för att äta frukost – och så iväg igen. Mot kvällningen kanske det finns tid för en sundowner ute på savannen: En cocktail när solen går ned över ett extraordinärt landskap är – fantastiskt.

De lokala guiderna är en förutsättning för en lyckad safari.
– Med sin stora erfarenhet och kunskap kan de ge olika alternativ beroende på vilka djur eller vyer man som resenär vill se. De ser också till att våra gäster kommer så nära de vilda djuren som möjligt, förklarar Ella.

– Vill man sedan ha en extraordinär upplevelse kan du åka luftballong i gryningen för att se allt djurliv under dig.

När man planerar sin safariresa – hur många dagar bör man stanna ute?
– Eftersom tältcamperna flyttar med djurens vandringar behöver man aldrig leta länge efter djur, så jag skulle säga att fyra till sex dagar är lagom.

– Det är intensiva dagar och efteråt kan man behöva koppla av ordentlig med sol och bad. Jag rekommenderar varmt att man kombinerar sin safari med en vecka på Zanzibar med sina fantastiska badstränder. Och goda mat!

Ella Johanson Rustad avundas de som ännu inte har varit till Afrika:
– De har så mycket att se fram emot!

Det är bara att hålla med. Läs mer och boka

 

Kenzan Tours är en annorlunda resebyrå!

– Vår målsättning är att arrangera de allra bästa resorna till Afrika, Indiska oceanen, Centralamerika, Sydamerika, Karibien och Asien. Vi utmanar de större arrangörerna och erbjuder något utöver det vanliga – personlig service, unika reseupplevelser och prisvärda resor. Dessutom arbetar vi aktivt med hållbart resande och socialt ansvar. Kenzan Tours har resor som passar alla resglada människor oavsett intressen och budget!