Smart Markers återförsäljare i Sverige: ” Därför lyfter teknikhöjden inom svensk golf”

Sven Carlson, ägare till Golfsimulatorer.se, är generalagent och importör av Smart Marker i Norden. Varje år vandrar han gång upp och gång ner på världens största golfmässa PGA Merchandise Show och har under åren introducerat en rad produkter till tekniktillvända Svenska golfare.

– Hittar vi en kul och användbar produkt med viss teknikhöjd så är det intressant för våra kunder.

 

Vad är bakgrunden till att ni tog Smart Marker till Sverige?

– Vi tyckte att idén var strålande när vi hittade den, det var dessutom trevliga människor som vi pratade med – så vi tog in några tusen och sedan har vi fortsatt med kontinuerlig försäljning genom våra återförsäljare.

– Det är en Koreansk produkt från början av ett företag som arbetar med diverse olika tekniska hjälpmedel. Smart Marker var deras entré i golfvärlden. För att få tillgång till rätt programvara gaddade ihop sig med ett amerikanskt företag inom golfbranschen. Tillsammans kunde de ta fram en produkt som kunde kommunicera med telefonens GPS samtidigt som telefonen hade 37000 banor som den automatiskt kopplade upp sig till.

Sven Carlson, ägare til Golfsimulatorer.se

Berätta mer om hur den används på banan.

– Smart Marker är en liten smart knapp som bara väger några gram och som du har i fickan. Den jobbar tillsammans med din smarttelefon och nedladdade appar för att tala om avstånd till centrum av green. Genom att koppla ihop telefonen, som har en inbyggd GPS, med Smart Markern får spelaren exakt information om hur långt det är kvar till green.

– Den har talande GPS och uppkopplad tillsammans med din Apple- eller Android-telefon kommer din telefon att tala om avståndet till centrum på green när du trycker på knappen. Smart Marker registrerar också dina slag. Om du trycker på knappen i cirka 1 sekund kommer ditt slag att sparas och du kan senare gå in och se längd och position på alla dina slag. All info sparas i appen.

 

Beställ här

Ni var även med och förbättrade mjukvaran till den svenska marknaden.

– Ja, vi tog kontakt med det amerikanska företaget och kunde hjälpa dem att få in alla svenska banor i systemet.

Vad tyckte de om det?

– De tyckte att det var alldeles utmärkt. Vi har nu, med hjälp av Svensk Golf, skickat in en uppdatering med 2018 års svenska banor till samma bolag.

Det känns som att golfare på allvar accepterat digital teknik ute på banan. Kan du peka på något specifikt som drivit på utvecklingen?

– Det är så klart utvecklingen i stort med smarta telefoner och så vidare. Men GPS-klockorna, när de kom, var viktiga för att många skulle få upp ögonen för teknik. Innan dess var laser-avståndsmätarna viktiga – de är för övrigt på väg tillbaka verkar det som.

– Tekniken ger dig svar som du behöver på banan. En standarfråga för golfare är exempelvis hur långt är det är kvar till pinnen. Det går att få svar på det med väldigt enkel teknik.

Med all den teknik som finns där ute. Varför ska man välja en Smart Marker?

– Enkelheten och priset avgör när kunden väljer en Smart Marker. Det är ju en löjligt billig peng för att få tillgång till världens alla golfbanor. När du startat appen känner den igen sig var du är och du får hela tiden reda på avstånd till pinnen. I de här pengarna ingår dessutom en kontinuerlig uppdatering av kartbiblioteket.

Du har ett brinnande intresse för teknik och ett tränat öga. Vad händer mer på teknikfronten inom golfen?

– Det vi ser är att även de stora tillverkarna inkluderar mer teknik i sina produkterbjudanden. Callaway har kommit med inbyggda sensorer i klubban – först i drivern och sedan i andra klubbor; det byggs in allt mer teknologi i redskapen.

– Sedan kommer det mycket annat som är nytt. Vi åker varje år till PGA Merchandise Show och vandrar gång upp och gång ner och tittar. Hittar vi en kul och användbar produkt med viss teknikhöjd så är det intressant för våra kunder. Det största för oss är golfsimulatorernas utveckling. Golfsimulatorer är också det vi säljer vi mest av. Över tid har golfsimulatorer-teknologin utvecklats och golfklubbarna som inser att de inte behöver stänga ner under vintern, genom att köpa en golfsimulator till klubbhuset, är vår största kundgrupp. Vi har därmed varit med och skapat tillväxt i klubbarna.

– I år står vi med en golfsimulator på Nordea Masters. Alla kan spela hål 10 på Hills. Under förra året på Barsebäck hade vi drygt 15.000 personer som spelade.

Läs mer på Golfsimulatorer.se