Storklubbens unika lösning för att locka barnen — kopierar datorspel

Kristianstads Golfklubb har Sveriges kanske bästa ungdomsverksamhet. Trots detta siktar de hela tiden på att testa nya metoder för att bli ännu bättre. Genom ett ”Level-system” hämtat från datorspelsvärlden och ett sprillans nytt träningscenter av högsta klass vill klubben få fler av dagens unga att komma ut i den friska luften och samtidigt göra något de tycker är kul.

Att ”levla”, ett verb många i den äldre generationen inte har någon aning om vad det betyder. Medan de yngre använder det nästan varje dag. I alla fall de som spelar mycket datorspel. Ett ord som betyder att man utvecklar egenskaperna hos sin spelkaraktär till en ny nivå. Att sakta men säkert öka sina färdigheter är något som stämmer bra in på golfen. Trots detta finns det inte alls samma upplägg på golfbanan som i datorspelsvärlden. Något Kristianstads Golfklubb försöker få ändring på. Sveriges kanske bästa ungdomsverksamhet presenterade under 2017 ett system för unga nybörjare som döptes till ”Level-up”. Detta innebär att tänket från datorspelsvärlden appliceras inom golfen.
— Vi försöker lära barn att det ska vara kul att träna. Och vill att detta ska leda till att de kommer ut på banan och får sitt handikapp snabbare. Golf ska spelas på banan och inte på rangen men för många tar det lång tid innan man kommer dit. Därför har vi försökt hitta ett sätt som gör träningen kul. Istället för att de tycker golf är svårt och långtråkigt kommer de hit med en målsättning varje gång och tycker därför golf är det roligaste som finns, säger David Green.

FOTO: Kristianstads Golfklubb

Läs mer om Levelsystemet

”Level Up-systemet” innebär att barnen får en bricka med olika färger beroende på vilken nivå man uppnått. Något som kan liknas vid kampsport där man får färg på bälte efter nivå. Varje torsdag anordnar Kristianstads Golfklubb familjekvällar på klubben då barnen tar med sig föräldrar, far- och morföräldrar för att umgås och ”levla”. Barnen får ett klistermärke med en tumme upp, att sätta på sin bricka på varje torsdagsträning. Efter fyra klistermärken på sin bricka har barnet klarat nivån och kan därigenom ”levla” till en ny färg. Efter att barnet nått den högsta nivån ska hen vara tillräckligt duktig för att ta få sitt gröna kort och kan samtidigt se tillbaka på den roliga startsträckan med ”level-systemet”.
— Vårt system har fått många att fastna för golfen, framförallt för att de fått handikapp väldigt snabbt. Ju fortare vi får folk från 54 till 36 desto större är chansen att de fortsätter spela. Medan om de fastnar och inte känner sig stimulerade ofta lägger av.

FOTO: Mickael Tannus Photography.

Boka starttid

För att öka förutsättningarna för barn- och ungdomar men också för äldre spelare öppnade Kristianstad Golfklubb nyligen sitt sprillans nya tränings- och fittingcenter. En enorm lokal på 250kvm av absolut högsta klass som är uppdelad i fyra jämnstora delar. Där finns två instruktions- och klubbfitting-studios med den absolut senaste teknologin, en puttingstudio som består av en konstgräsgreen med 10 på stimpen, och en fysstudio där det finns gott om gymmaskiner samt förutsättningar för friskvård med hjälp av sjukgymnast eller kiropraktor.
— För att vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för våra medlemmar och ungdomar att utvecklas måste vi ha den senaste utrustningen. Vi driver ungdomsverksamhet från knattenivå till Europatourspelare och då måste vi kunna erbjuda de absolut bästa träningsförutsättningarna som finns för att göra det året runt. I fjol växte vi med 10 procent och genom att erbjuda bättre kvalitet på träning i vår nya lokal hoppas vi att verksamheten ska fortsätta utvecklas.

FOTO: Henrik Lynge.

Anmäl dig till juniorträning

Det är lätt att tro att David Green kommer att få rätt. Miljön på Kristianstad Golfklubb är en dröm för alla som gillar golf. Anläggningens banor är båda rankade topp-30 i Sverige och passar spelare oavsett nivå. Dessutom gör vattenfall och andra härliga inslag på hed- och linksbanorna, klubben till en oerhört vacker plats att förgylla sin tid.
— Totalupplevelsen när man kommer hit är oslagbar. Vi har två utmanande golfbanor, en fantastisk restaurang med god mat, shop med bra service och nu ett supermodernt träningscenter. Hos våra 1750 medlemmar finns en otroligt bra gemenskap som ger alla förutsättningar till alla att må bra.

FOTO: Henrik Lynge.

Ta grönt kort

Sedan några månader tillbaka klassas golf som friskvård. Ett erkännande som kommer fått många att inse att det inte bara är kul att spela golf utan också väldigt bra träning. 18 hål golf innebär en gångsträcka på omkring 1,5 mil och dessutom rörelseträning medan klubbarna svingas på vägen. David Green hoppas att detta ska bli ännu ett argument för att locka vad han kallar ”The Playstation Generation” att lämna dator och tv-spel för att ha kul utomhus i den friska luften.
— Vi vill skapa de bästa förutsättningar för våra medlemmar och ungdomar att utvecklas oavsett nivå. Vi riktar oss till alla och erbjuder därför alla våra medlemmar och gäster bästa möjliga service. Absolut inte bara de som vill elitsatsa utan även bredden. Vi vill ju inget hellre än att alla kommer ut till oss och träffar sina kompisar istället för att sitta och prata framför en dator. Det är en win-win för alla.

FOTO: Kristianstads Golfklubb.

Besök Kristianstads GK