Svenskarnas favoritresa hetare än någonsin: ”Om man verkligen vill uppleva något unikt”

Kanarieöarna är mer populärt än någonsin. Golf Plaisir är den svenska researrangör som erbjuder flest golfresor till det älskade ö-paradiset. Med solsäkert klimat och fina banor är Kanarieöarna ett turistmål som kryllar av fantastiska golfupplevelser. Upplevelser som kan variera kraftigt beroende på resmål.

Mitt ute i Atlanten, strax utanför norra Afrikas västra kust ligger Kanarieöarna. Ett ö-rike som består av tretton olika delar. Tillsammans är de destinationen dit flest svenskar vänder sig när de flyr det mörka och kyliga vinterhalvåret. Faktum är att nästan nio av tio svenskar någon gång satt sin fot på en Kanarieö. Varav över 40 procent har besökt det omåttligt populära turistmålet mer än sex gånger.

Buenavista Golf, Teneriffa. FOTO: Jacob Sjöman.

Läs mer och boka golfresa med Golf Plaisir

De fem golföarna
Av dessa tretton öar är sju tillräckligt stora för att bedriva turism. På de fem största av dessa sju öar Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura och La Gomera spelas det golf. Väldigt mycket golf. Totalt har Kanarieöarna 25 golfbanor. Och det är långtifrån någon slump att svenska golfare vallfärdar till ö-paradiset. Många av banorna håller nämligen oerhört hög klass.
— Det finns flera anledningar till varför så många väljer att göra en golfresa till Kanarieöarna. För det första tycker golfare om att åka till öar eftersom det oftast är en väldigt vacker miljö. Samtidigt är det smidigt att kombinera golfen med sol och bad. Det finns en trend bland framförallt äldre människor att vilja ha en aktiv semester och då är golfen ett bra sätt att få motion. Istället för att ta en långpromenad, löprunda eller gå till gymmet spelar man golf innan man kopplar av på stranden eller vid poolen, säger Johan Kullenberg marknadschef på Golf Plaisir.

Anfi Tauro Golf, Gran Canaria. FOTO: Jacob Sjöman.

Här finns Golf Plaisir på Instagram

Gran Canaria — svenskarnas favorit
Merparten av svenskarna väljer de två största öarna Gran Canaria och Teneriffa. På Gran Canaria har Meloneras Golf till och med blivit lite av en ”svenskbana”. Delvis för att det femstjärniga boendet är riktigt bra. Men också för att banan bjuder på fin utsikt längsmed vattnet. Utöver svenskarnas favorit finns flera andra golfklubbar av väldigt hög klass på Gran Canaria, som till exempel Anfi Tauro Golf, 36-hålsanläggningen Salobre Golf och Spaniens äldsta bana Real Club de Golf de Las Palmas som också kallas Bandama.
— Att få slå rakt ut mot havet, som man får göra på Meloneras, är väldigt sällsynt. Det är kanske en av de sista banorna som kommer byggas på det sättet eftersom kuststräckorna är så värdefulla. Vad många inte vet är att golfen verkligen är en klassisk sport på Kanarieöarna som funnits extremt länge. Den första klubben öppnade redan 1891, säger Johan.

Meloneras Golf, Gran Canaria. FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Läs mer om Golf Plaisirs resor till Meloneras

Teneriffa — smultronställe långt bort från turism
På Teneriffa åker de flesta turister till den solsäkra södra halvan av ön. Ett område fyllt med stora sandstränder och bra golf. Däremot ligger öns mest spektakulära golfklubb på den norra delen, Buenavista Golf, designad av självaste Seve Ballesteros. Ett smultronställe långt bort från all turism. Dessutom är banan, som tidigare var ett bananplantage, en av de absolut bästa på Kanarieöarna. En bana som attraherar mängder av golfande turister på Teneriffa är Costa del Sur.
— Gran Canaria har fler bra banor medan Teneriffa har en riktig lyxresort i Abama Golf Resort. Ett ställe som sticker ut eftersom man både bor storslaget och spelar ruskigt bra golf. Om man ska sätta betyg på Gran Canaria och Teneriffa är det väldigt jämnt. Överlag måste jag faktiskt säga att det är hugget som stucket mellan de båda öarna.

Buenavista Golf, Teneriffa. FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Läs mer om Golf Plaisirs resor till Buenavista

Lanzarote — ”Vulkan-ön”
Bakom de båda ö-jättarna finns Fuerteventura och Lanzarote som heta alternativ. Just hetta är ett passande ord för ”vulkan-ön” Lanzarote, som sticker ut jämfört med övriga Kanarieöar. Ett stort vulkanutbrott på 1700-talet har skapat ett extremt vackert och unikt ”molnlandskap”. Costa Teguise Golf har den karakteristiska lavasanden i bunkrarna på hålen som omges av ståtliga palmer. Medan Lanzarote Golf har hedkaraktär och en fantastisk utsikt över havet. Det finns också andra anledningar till varför Lanzarote är unikt jämfört med övriga öar, bland annat ett beslut från en legendarisk konstnär.
— Konstnären César Manrique har haft väldigt stor påverkan på Lanzarote. Han såg till att man mer eller mindre inte fick bygga hus som hade mer än tre våningar. Därför finns det inte en massa hotellkomplex som på de flesta andra ställen. Dessutom bestämde Manrique att alla dörrar mot havet skulle vara målade blå och alla dörrar mot inlandet skulle vara gröna. Det är sådana saker som gör att Lanzarote överlag känns väldigt enhetligt och snyggt. Inte så sönderexploaterat som många andra platser i världen.

Lanzarote Golf, Lanzarote. FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Läs mer om Golf Plaisirs resor till Lanzarote

Fuerteventura — stoltserar med olympisk simbassäng
Fuerteventura är mest känt för vindsurfing och fantastiska stränder med stora sanddyner. Men även golfen har på senare år börjat växa och håller bra nivå. Ett stenkast från badhotellen längs Caleta de Fustes stränder ligger Salinas Golf och Fuerteventura Golf vägg i vägg. Ett kanonställe för de som vill kombinera aktivt golfspel med bad och sol. En annan trevlig Resort är Playitas Golf som erbjuder mycket mer än bara golf. En anläggning mest är känd som en högklassig multisportanläggning.
— Playitas stoltserar med en olympisk simbassäng. Dit brukar svenska landslaget ofta åka på träningsläger under vintern. Men även golflivet på ön börjar röra på sig ordentligt. Banorna håller otroligt bra kvalitet. På ett ställe som på faktiskt påminner lite om Sahara med all sand.

Jandia Golf, Fuerteventura. FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Läs mer om Golf Plaisirs resor till Playitas

”Vill man uppleva något unikt ska man åka till La Gomera”
Den mest spektakulära golfupplevelsen finns på La Gomera. Dit går inga charterflyg och ön är därför relativt okänd för gemene man. Dock finns goda möjligheter att ta sig till den lilla ön via inrikesflyg eller färja från grannen Teneriffa. La Gomeras enda golfbana är en unik och vacker upplevelse designad av Donald Steele. En bana som (precis som Teneriffas flaggskepp Buenavista) är placerad på ett gammalt bananplantage. Där ligger första tee på banans högsta punkt och sedan påbörjas vandringen nedför det kuperade landskapet till banans lägsta punkt, 18:e green.
— Vill man verkligen uppleva något unikt ska man åka till La Gomera. Banan är som en flack skidbacke och väldigt annorlunda ritad. Det är otroligt vackert när man går i sluttningen ned mot havet. Banan är definitivt en golfupplevelse du inte kan få på de andra öarna.

Tecina Golf, La Gomera. FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Här finns Golf Plaisir på Facebook

Golf Plaisir — härlig gruppgemenskap och häftiga upplevelser
Fem öar med fem olika golfupplevelser. Dock med en gemensam nämnare, Golf Plaisir. Sedan 1992 har den rutinerade arrangören erbjudit mängder av golfresor till svenskarnas mest populära turistmål. Både genom veckoresor och longstay, så gott som alla med duktiga golfvärdar och pron på plats, som både gör semesterlivet roligare och bättre. På Golf Plaisirs resor skapas en härlig gruppgemenskap som leder till att man både får med sig häftiga upplevelser och nya golfvänner hem.
— Vi har många återkommande gäster eftersom folk vet vad vi levererar och känner sig väldigt trygga med det. Dessutom är det ju roligare att hitta andra svenska golfare att spela tillsammans med. Man kan idag köpa det mesta på Internet men inte gruppgemenskap. Det är minst lika viktigt att ha roligt på banan med likasinnade som att upptäcka nya häftiga platser. Att få båda delarna samtidigt är oslagbart.

FOTO: Jacob Sjöman/Sjöman Art.

Läs mer och boka golfresa med Golf Plaisir

 

Vill du veta mer om golfen på Kanarieöarna? Lyssna på Golfresepodden!