Sveriges mest tillgängliga golf: ”Man får spela med bar överkropp”

Suderby, Sundbyvik och Figeholm har en sak gemensamt. Alla har en niohålsbana som drivs av Carl Johan Bernce. Där gör han allt för att sudda ut golfens gamla fördomar och skapa en miljö som ska passa alla.

1981, då började Carl Johan Bernce jobba med golf. Sedan dess har den rutinerade entreprenören gjort alltifrån att klippa fairways till att utbilda spelare. Exakt 30 år efter sitt första jobb fick Carl Johan syn på Suderby Golf ute på Gotland. Den lilla anläggningen hade lagts på is och helt vuxit igen. Men tack vare Carl Johans kompetens nu ser ljuset igen och dessutom är bättre än någonsin förr.
— Jag nappade på möjligheten att få göra exakt vad jag vill, hur jag vill och när jag vill. Så jag åkte dit och klippte upp allt och helt plötsligt blev det en golfbana igen. En extremt rolig niohålsbana som dessutom ligger väldigt bra till, säger Carl Johan.

Besök Suderby Golf

Inte fick den store golffantasten nog där. Utöver Suderby arrenderar han numera även Sundbyvik Golf (med Sveriges billigaste medlemsskap för 325 kr) strax norr om Eskilstuna och Figeholms Golf & Country Club en bit norr om Oskarshamn. De båda tillskotten är liksom Suderby Pay & Playbanor och därigenom tillgängliga för alla. Något Carl Johan ser som en stor fördel i jakten på att locka fler till golfen.
— Golf ska vara enkelt. Nya spelare ska inte känna att man behöver betala en massa pengar. Utan det ska gå att spela golf på ett både billigare och mer avslappnat sätt. Jag vill att alla ska känna sig välkomna. Det finns en massa myter om golfen som fortfarande ligger kvar som gör att folk inte vågar vara den man är på golfbanan.

Besök Sundbyvik Golf

På alla anläggningar ingår lån av klubbor, bag och vagn i spelavgiften på mellan 100-200 kronor. Dessutom ingår ett startkit med smått och gott som man kan tänkas behöva på golfbanan. Miljön på alla Carl Johans anläggningar är mycket mer avslappnad än på större klubbar. Detta syns framförallt på anläggningarnas totala avsaknad av dresscode.
— Man får komma med jeans eller spela i bar överkropp. Det är bara att fixa billig och fullt funktionsduglig utrustning på plats. På så sätt får man extremt bra utbyte av spelet utan att behöva lägga någon tid på det utöver när man är här. Golfen fungerar ju för många som en avkoppling från det vardagliga livet. Istället för en massa stress och fokus på resultat kan du kan bara gå ut och lira liret.

Många golfare har svårt att få in långa 18-hålsrundor i sitt livspussel. Något som lett till att de valt att förkorta sina rundor till hälften. Utöver tidsaspekten är det många, framförallt nya spelare, som tycker det är jobbigt att spela 18 hål. Då har niohålsrundorna vuxit fram till en kanonmöjlighet för alla som tycker det är roligt att lägga en stund i veckan på sport i den friska luften. Utan att för den sakens skull vara en riktig golffantast. Dessutom kan kortare rundor också förbättra ditt spel snabbare än om du alltid går långa 18-hålsvarv.
— Det är på banan man lär sig spela golf, inte genom att bara stå och svinga på en range. Jag tar alltid med nya golfare ut på banan direkt. Det är ju där de ska spela. På så sätt tror jag att många gamla fördomar som finns om golf snabbt kommer att försvinna.

Besök Figeholm Golf & CC