Thailand en snabbväxare inom golfen – Nike-veteranen ordnar resor runt Pattaya med Harrys Golf

Anders Norberg arbetade på Nike i Sverige och i Europa under 28 år och planerade inte göra många handtag efter pensionen. Istället blev det en satsning på resor med Harrys Golf från det omtyckta hotellet i Pattaya.

– Jag vill inte ligga och dega som pensionär, säger Anders.

 

Hur är Thailand som golfland och vad känner svenskar till?
– Jag har varit där i tolv eller tretton år nu, och om man följer med i den internationella golfen så ser man att golfen växer otroligt snabbt i Thailand – inte minst på elitnivå. På USA-touren är det säkert femton thailändska kvinnliga spelare och även på herrtouren kommer det många som är bra.

– För vanliga spelare finns både kända mästerskapsbanor och mer okända banor som ändå håller väldigt hög klass. Söder om Bangkok går det upp en vik och åker man ner på ena sidan ligger Hua Hin som är ett välkänt golfmål för svenska golfare – många känner exempelvis till den svenskägda banan Black Mountain som ligger där.

– När jag fick höra att jag skulle åka till Pattaya för dess golf visste jag inte så mycket. Men Pattaya har blivit vald till Asiens golfdestination nummer ett. Inom en radie av 50 minuters biltur finns det otroligt bra och varierande golf och fem banor är i absolut världsklass.

Och Harrys?
– Harrys Hotell har blivit de svenska golfarnas mötesplats nummer ett i Pattaya och det är därifrån som många av golfturerna vi ordnar utgår. Hotellet ligger mitt i centrala Pattayas nöjeskvarter med mängder av bra restauranger och ett brusande nattliv. På kvällen är baren på Harrys en populär samlingspunkt för golfarna i Pattaya och rakt över gatan ligger hotellet Zip med god mat och lite lugnare profil.

Pattana Golf Club & Resort erbjuder en 27-håls professionellt utformad och designad championshipbana beläget i en anläggning på hela 400 hektar.

Hur fungerar golfturerna?
– Som det fungerar i dagsläget har vi en hörna på restaurangen med en anslagstavla där vi sätter upp veckans program med bana och tid. Folk anmäler sig och när de sedan kommer ner på morgonen så lastar vi upp klubborna på minibussen och åker iväg. Vi kör golfturer under alla vardagar eftersom det är billigare greenfee än under helgerna.

– Är någon ensam så är det bara att anmäla sig som vanligt och komma med ut. Allt genomsyras av god kamratskap och efter fjorton dagar har man ofta ett tiotal nya golfkompisar. Även kvällarna handlar om gemenskap. Boendet här på Harrys går inte att få mer centralt och det är ingen som behöver vara rädd att sitta ensam – vi tar hand om alla.

Du hade ett bra första år med verksamheten. Hur ser den närmaste tiden ut?
– Under förra året vände vi oss till golfgäster som redan fanns i Pattaya. Nu är vi inne i ett skede där målsättningen är att få igång trafik med golfresor från Sverige. Thailand som golfdestination är faktiskt inte särskilt vanlig bland svenska golfare. Det är mest engelsmän och där Harrys ligger finns säkert fem hotell som arrangerar turer för engelsmän. Så planen den närmaste tiden är att fler svenskar ska välja Thailand och Harrys Golf.

Se paketerbjudande

Du har varit hemma en del under sommaren. Var har du dina hemmabanor i Sverige?
– Jag har spelat mycket på Lidingö och Drottningholm. Idag är det Norrmjöle GK i Umeå som är hemmabanan. Fast i sommar har jag inte kunnat spela på grund av en operation.

Hur gör man om man är i Sverige och vill resa med Harrys Golf?
– Om man är i Sverige så skickar man ett mail eller ringer till Harrys Golf. Vi erbjuder just nu ett paket med tio dagar och sex olika golfbanor. Se Paketet här. Det innefattar bland annat 2 gånger 18 hål på Phoenix Gold inklusive caddy. 2 gånger 18 hål på Burapha inklusive caddy och bil. 1 gånger 18 hål Pattana inklusive caddy. 1 gånger 18 hål på Khao Kheow.

 

Khao Kheow 27-håls golfbana ligger i en dal mellan två kullar som erbjuder en fin havsbris de flesta eftermiddagar. Hålen är ganska långa och nivåskillnader mellan hålen erbjuder ett mer kuperat spel jämfört med andra, flackare banor i omgivningen.

Hur länge planera du arbeta med Harrys Golf?
– Så länge jag tycker att det är kul så fortsätter jag. Harrys är för bra för att försvinna så om jag slutar kommer någon annan att ta över.

Läs mer på Facebook

Se paketetresa och hemsida