IMG_2053

Tjejgolfen växer rejält — tack vare deras fina initiativ

Aldrig förut har så många tjejer spelat golf. Tacka Green Queens för det. Den ideella föreningen bildad av en grupp tjejer från Stockholmsområdet har fått jämlika från hela landet att söka sig till golfbanan för att umgås och utveckla sitt spel.

En trevlig middag kan vara väldigt minnesvärd. Men sedan finns det också de där trevliga middagarna som man kommer ihåg lite extra. Som när Lowa Lindvall och hennes sju tjejkompisar kom på idén att starta en golfförening. De alla hade under en längre tid varit sugna på att testa sporten. De beslutade sig för att slå slag i saken och gick tillsammans en nybörjarkurs på Kallfors Golfklubb. Det blev starten på föreningen som idag heter Green Queens Golf.
— Att vi valde att ta grönt kort tillsammans och därigenom gjorde det till ett socialt och roligt evenemang var nog det som satte bollen i rullning. Vi började tänka på anledningarna till varför våra killkompisar är så himla bra på att se golf och andra sporter som en social grej medan vi tjejer sällan är lika bra på det. Att de har kul genom att gå ut och spela men också genom att göra sociala saker omkring golfen. Då kom tanken att starta en förening för att samla andra tjejer med golf som intresse och ha kul ihop. Det visade sig snabbt att det fanns stort intresse och det tog inte lång tid innan sidan blev en ideell förening, säger Lowa.

Läs mer om Green Queens Golf

Sedan våren 2015 har Green Queens Golf varit en samlingsplats för kvinnliga golfare runtom i landet mellan 22-39 år. En målgrupp som enligt Lowa är extremt genomtänkt då statistik visar att just det åldersspannet framför allt saknas inom tjejgolfen. Genom Green Queens kan denna målgrupp oavsett nivå på sitt golfspelande registrera sig och kontakta varandra. Där finns både möjlighet att boka in en spontan golfrunda eller göra andra aktiviteter i golfmiljön.
— Hjärtat i verksamheten ligger i vår privata medlemsgrupp på Facebook. Där kan man gå med efter att ha registrerat sig på vår hemsida. Tjejer hittar oss oftast via rekommendationer, många gånger genom killar som uppmuntrar sina flickvänner eller kompisar att börja spela vilket vi tycker är jättekul.

Här finns Green Queens Golf på Facebook

Att gå med i Green Queens Golf är både enkelt och gratis på föreningens hemsida. Där hittas all viktig information om föreningen som numera drivs ideellt av en styrelse på sex tjejer där Lowa är ordförande. I övrigt sker föreningens verksamhet ute på och omkring landets golfbanor. Framför allt i Stockholmsområdet men det finns numera även gott om medlemmar i övriga delar av Sverige.
— Vårat långsiktiga mål är att bli stora i hela landet så att tjejer kan hitta golfkompisar oavsett var de bor. Vi är redan en bra bit på vägen. Våra events har hittills varit i Stockholmsområdet, men vi har även medlemmar i Göteborg, Malmö och andra delar av Sverige som golfar tillsammans tack vare Green Queens.

Läs mer om Green Queens Golf

Målgruppen kvinnor har alltid varit en minoritet på golfbanorna. Men under de senaste åren har siffran på kvinnliga golfspelare växt rejält. Green Queens är en stor del i den positiva utvecklingen. Lowa Lindvall menar att nyckeln till ett lyckat resultat är att göra golfen lättillgänglig för tjejer men också att skapa ett klimat runtomkring där de kan umgås och ha roligt tillsammans samtidigt som de spelar. Därför arrangerar Green Queens Golf gott om aktiviteter utöver själva spelandet som After Works då föreningens medlemmar lär känna varandra ännu bättre.
— För många som har gått med hos oss var det inte bara golfen som lockade utan även samhörigheten. Många tjejer har tack vare oss blivit goda vänner och umgås privat. Det går även att skapa ett kontaktnät som går att dra fördelar av på andra sätt. Jag tycker att tjejer generellt sett behöver bli bättre på att utnyttja sitt nätverk i både privata och yrkesmässiga sammanhang.

Green Queens Golf vill dock inte att deras målgrupp ska bli separerad från övriga spelare på banan. Utan tvärtom, att deras medlemmar ska interageras med alla andra som tycker att det är kul med golf. Sedan tidigare har föreningen arrangerat olika aktiviteter för både män och kvinnor i olika åldrar. Att arrangera evenemang för golfspelare med olika kön är något som de hoppas göra ännu oftare i framtiden.
— Vi vill inte att det ska bli tjejerna eller killar var för sig, utan att tjejer och killar ska bli mer bekväma att spela tillsammans. Det härliga med golf är att man inte har något motstånd förutom en själv och därför kan spela med vem som helst utan att kvalitén på spelet blir lidande. Det var det som fick mig att fastna för golf. Så fort jag kom ut i den friska luften på golfbanan tappade jag helt plötsligt all stress över annat som händer i livet. I stället var jag bara i nuet, njöt av naturen och att spela golf.