Tränaren med något unikt på gång: ”Så ska du bli en bättre golfare”

Niklas Eriksson är en av Sveriges mest respekterade tränare. På A6 Golfklubb lär han ut alla de kunskaper han fått med sig genom åren. Bland annat från en amerikansk legendar som tränat golfens bästa spelare genom alla tider.

Golf är en sport i ständig utveckling. Just utveckling är något som alltid har drivit Niklas Eriksson. Efter sitt andra kval till Europatouren bestämde Niklas sig för att det fick vara nog med att förbättra sin egen golf. Istället startade en otrolig resa inom att utveckla andra. 2004 tog Niklas jobb på hemmaklubben A6. Där han började lära ut sina kunskaper till nybörjare och juniorer. Men ganska snabbt kom förutsättningarna att ändras drastiskt. Hastigt och lustigt slutade klubbens head pro och plötsligt var Niklas Eriksson chef över träningsverksamheten på den stora Jönköpingsklubben. Där han sedan dess utbildat golfspelare året runt.
— Vi försöker bygga ett koncept då man tränar regelbundet för att hålla igång sin sving. Det är extremt viktigt att göra sin grundträning på ett bra sätt. Jag tycker att folk ska satsa mer på att träna på vintern och sen lägga tiden på sommaren till att spela ute på banan. En målsättning som jag har uppnått är att ha fler i träning på vintern än på sommaren. På så sätt sprider jag ut min verksamhet över hela året. Istället för att göra allt på sommaren, säger Niklas.

Läs mer och boka golfträning på A6 GolfCenter

Konceptet som Niklas Eriksson bygger sin tränargärning kring heter ”Sänk din score”. En filosofi som bygger på långsiktig utveckling. På vintrarna fokuseras det mycket på rörelseträning. Något han började med efter en unik läroperiod under den amerikanske golflegendaren Mac O’Grady. Som en av få hade Niklas förmånen att både få träffa och träna med O’Grady 2011-2013. En träningslära som kretsade mycket kring biomekanik, det vill säga hur kroppen rör sig och hur dess olika rörelsemönster påverkar hur man slår en golfboll. O’Grady har jobbat med några av tidernas allra största, som spanjoren Seve Ballesteros. Men hans filosofi är inte bara till stor hjälp för duktiga golfare, utan även för golfare på lägre nivå.
— Om jag ska sammanfatta det snabbt, är det viktigaste för en duktig spelare ofta att lära sig ha koll på klubbladet. Medan sämre golfare ofta behöver en bättre bollträff. Sedan är centreringen, det vill säga var man har kroppens centrum väldigt viktigt. Det är lätt hänt att man flyttar kroppen i sidled under svingen. Då blir det sällan bra. Du behöver röra dig centrerat för att träffa bollen rätt.

Här finns A6 GolfCenter på Facebook

I dagens digitala värld tar många hjälp av Internet för att hitta svaren på sina svingproblem. Framförallt videodelningssajten Youtube är en populär plats för golfare som vill förbättra sitt spel. Men samtidigt är Youtube-lektioner också farligt. Detta menar i alla fall Niklas Eriksson. Eftersom instruktionerna varierar väldigt mycket och det är svårt att veta vad man ska implementera på sitt spel. Som PGA-utbildad pro har Niklas en stadig grund att stå på. Precis som de flesta andra golftränare runtom i landet. Däremot är han också tydlig med att deras lära varierar. Och att det kan vara värt att göra lite extra research innan man väljer ut vem som ska få förtroendet att förbättra just din golf.
— Alla tränare har olika CV. Därför är det alltid bra att gå in och kika på vad han eller hon är specialiserad på. Att man tänker efter om det är ultimat att köra med en elittränare eller om man ska jobba med någon som är bättre på nybörjare. Eller kanske med någon som är bättre på bunkerslag. Jag vill tro att vi tränare överlag är duktiga på att anpassa det vi lär ut till respektive målgrupp. Men samtidigt är det väldigt viktigt att leva upp till det man säger att man står för. Det ska man alltid vara ödmjuk inför.

Här finns A6 GolfCenter på Instagram

Med hjälp av ”Sänk din score” får golfare göra en nulägesanalys av sitt spel och sätta upp rimliga målsättningar inför framtiden både på kort- och längre sikt. Målsättningar som givetvis kan variera kraftigt. Är du nybörjare kanske målsättningen är att ta grönt kort, medan en spelare med 15 i handikapp kanske vill ta sig ner under tio. Då är det vitt skilda saker som krävs. Något som dock förenar golfare i allmänhet oavsett nivå är glädjen över att lyckas slå längre än man tidigare gjort. För Niklas som numera ansvarar för teknikdelen på tränarutbildningen har en metod som heter ”Ground forces” blivit väldigt populär. Då är tryckplattor ett bra hjälpmedel för att öka hastigheten i svingen. En lära som den rutinerade tränaren grottat ned sig väldigt mycket i under den senaste tiden. Och om det är något som får Niklas Eriksson att inspireras är det ju möjligheterna till utveckling. Då blir golfen den ultimata utmaningen.
— Den stora grejen med golf är att det är ett ständigt pågående sökande efter att utvecklas och bli bättre. Samtidigt är golfklubben en fantastisk miljö med trevliga människor och social samvaro. Man träffas och umgås samtidigt som man tillsammans stöter på utmaningar inom en sport som är ganska teknisk och svår. Och det bästa är att du kan träna hur länge som helst. Du blir aldrig fullärd.

Läs mer och boka golfträning på A6 GolfCenter

Nu har du en superchans att bli en bättre golfare!
Följ med Niklas och hans tränare till Dubai