Österåkers Golfklubb siktar på att bli en av Skandinaviens mest spännande golf & sportanläggningar. Genom en totalrenovering av hela anläggningen i samarbete med Henrik Stenson. BN Golf följer med på resan genom en artikelserie. I den första delen träffar vi klubbens VD Andreas Ljunggren för att höra om bakgrunden till det enorma projektet.
Det andas framtidstro i Österåkers Golfklubb. Efter år av planering togs i fjol äntligen det första spadtaget för att förverkliga klubbens stora dröm. Att bygga om den populära spelplatsen till en av Skandinaviens finaste anläggningar. Klubbens VD Andreas Ljunggren kom till Österåker i slutet av 2009. Vid samma tidpunkt började klubben arbetet med ett embryo till vad de idag kallar för sin Masterplan.
— När jag började mitt jobb i klubben kom vi snabbt fram till att anläggningen var i behov av en rejäl upplyftning. Vi behövde dränera, göra om greener och resterande del av banorna var gamla och trötta. Vi såg redan där och då att vi lika gärna kunde bygga om allt fullständigt om så skulle vara möjligt, det var bara en liten hake och det var att vi saknade kapitel. Så vi ändrade på tänket och började kort därefter att skissa på vår Masterplan som inte bara inkluderade själva banorna utan hela anläggningen, säger Andreas.
Den stora utmaningen för att få det enorma projektet att gå i lås var den ekonomiska biten. Något som klubben efter hårt och målvetet arbete löste genom att sälja delar av sin mark till kommersiell verksamhet. Dessutom planeras det för att bygga över 500-600 bostäder där golftokiga kan bosätta sig med bara ett vattenhinders avstånd till den sprillans nya banan.
— Vi tog kontakt med en utländsk arkitekt som snabbt gjorde en tydlig ritning på hur vi kunde förädla området samt få ut kapital på bästa sätt. Vi presenterade sedan idén för kommunen som blev lyriska. De höll med om att just vårt markområde ligger ultimat logistik- och transportmässigt för skapandet av en ny stadsdel och vi fick omgående deras förtroende och stöd. Vi hade sedan tidigare fått möjlighet att planlägga ett område för cirka 40-50 villor som vi nu fick möjlighet att utveckla med ytterligare bostäder samt ett område för kommersiell verksamhet. Dessa två områden tillsammans möjliggjorde startskottet till en ordentlig uppdatering av vår Masterplan.
Sedan började letande efter de arkitekter som skulle få ansvaret att skapa den enorma förvandlingen. Delar av klubbens styrelse och några utvalda personer bildade en bangrupp som plockade fram sex förslag på duktiga arkitekter och när utvärderingen var klar beslutade man sig för att satsa på Christian Lundin, partner till den svenske storstjärnan Henrik Stenson. Det blev till slut Sveriges förste majorvinnare som skulle få huvudansvaret för den nya banans design. Stjärnspelarens första uppdrag som bandesigner någonsin.
— Stenson kom in en bit in i urvalsprocessen vid sidan av Christian som är en av de bästa arkitekterna i Sverige. Från början var Christian själv en av kandidaterna till jobbet, men när han presenterade idén att jobba för Henrik nappade vi direkt. De båda lanserade sitt nya företag Henrik Stenson Golf Design i samband med British Open 2015. Samtidigt offentliggjorde vi att Österåker skulle bli den första bana han skulle rita någonsin, säger Andreas.
Arbetet med Henrik började omgående för att ta fram en detaljerad masterplan för banorna och parallellt med detta växte även fastighetsprojektet markant. Cirka ett och ett halvt år senare hade antalet planerade fastigheter vuxit från 40, som var tanken från början, till omkring 600 bostäder och fastigheter för kommersiellt bruk. Tack vare denna enorma ökning var finansieringen av hela projektet klart.
— Jag vill verkligen lyfta kopplingen mellan vår satsning och fastighetsutvecklingen som gick hand i hand. Hade vi inte tänkt utanför boxen och lyft våra ambitioner så ha det fortfarande varit 40 hus och denna satsning hade inte varit möjlig, säger Andreas.
Kort därefter presenterades byggbolaget till projektet. Även det en lång och noggrann process där valet till slut föll på rutinerade Sol Golf Construction som bland annat ansvarat av bygget av fina banor som Trump Aberdeen, Dunbar, Ullna och Halmstad Golfarena. I augusti 2016 började planeringen för material- och materialhantering. Grunden består av cirka 300.000 ton morän, en mix av bland annat sten, grus, lera och jord. Ett svindlande dyrt problem kunde man tro. Något som inte alls blev fallet tack vare en minst sagt genial lösning.
— Vi tar emot material från olika schaktsajter som till exempel Förbifart Stockholm. I stället för att de betalade för att göra sig av med materialet betalade de oss för att ta emot det. Vi tjänar alltså pengar på allt vårt material vilket är en bra affär för oss. Det körs hit i cirka 50.000 lastbilar som dumpar av det här på arbetsplatsen, en fantastisk lösning. På det lägger vi sedan ett cirka femton centimeter tjockt lager sand som vi har fått köpa in. Totalt över 60.000 ton sand, det duffar man inte igenom i första taget, så banan kommer att hålla formen utan problem, säger Andreas.
Just formen är något som Österåker och Stenson Design lagt stor vikt på vid skapande av den första banan, tidigare kallad Österled. Under alla år har banans hål i stort sett gått in i varandra men bara ett par månader in på det nya mästerverket som kan liknas vid en amerikansk parkbana, märks redan enorm skillnad.
— Som du ser är ambitionen att man ska vara helt avskärmad på hålet man spelar utan att behöva tänka på spelare intill. Förut var banan ett öppet fält, något vi medvetet jobbat hårt för att bli av med genom den nya banans böljande utseende. Dessutom ska banan passa alla golfare oavsett nivå. Golfen ska vara rolig och ge många poäng i scorekortet men samtidigt också vara en utmaning för de allra bästa, säger Andreas.
Visuellt slås man direkt av de fina färgkontraster som finns på de färdiga ytorna. Bunkrarna med kritvit sand lyser upp det mörkgröna gräs som hunnit växa fram ur moränen. Överlag är fältet som tidigare var en av Stockholms populäraste golfdestinationer fortfarande en lerig byggarbetsplats och det finns oerhört mycket arbete kvar att göra innan banan står klar. Under tiden får klubbens nuvarande medlemmar hålla igång genom att spela systerbanan Västerled som inte kommer att byggas om förrän ”nya Österled” (ej namngiven) står invigd och klar sommaren 2019. Utöver Västerled har medlemmarna tillgång till fritt spel på Tjusta Golfklubb samt möjlighet till reducerat pris på ett antal andra anläggningar. Andreas är väl medveten om att några av klubbens medlemmar tycker det är jobbigt att inte kunna använda hela anläggningen men ju längre tiden går desto mer positiva tongångar har det blivit om den stora ombyggnationen.
— Vi möblerar ju om i deras vardagsrum så det är inte konstigt att vissa varit skeptiska. Men ju mer det gröna gräset börjar växa fram desto positivare har folk blivit. Nu får jag istället ofta höra hur förväntansfulla de är inför framtiden. Och nästan varje dag ser jag någon spelare som står här utanför och tar en selfie, säger Andreas.
Designen av den gröna parkbanan är inspirerad av amerikanska TPC Sawgrass och franska La National. Detta medan banan intill som kallas Västerled kommer att bli en lite gulare Links-bana med traditionell brittisk design, som motpol. Vid sidan av de två systerbanorna börjar också ett stort träningsområde med range, träningsgreener och korthålsbana att ta form. Ett område som är inspirerat av det amerikanska fenomenet Topgolf som fått stort genomslag på andra sidan Atlanten under de senaste åren. Dessutom kommer komplexet på den stora ängen i Åkersberga att innehålla fullt av möjligheter till andra aktiviteter som löp- och skidspår, padel och gym.
— Österåker Golf ska inte bara handla om golf utan vara en möteplats för folk i hela Åkersberga oavsett om de är medlemmar här eller inte. Det är viktigt att tänka utanför boxen och göra saker annorlunda än tidigare. Vi vill skapa något eget som verkligen sticker ut, säger Andreas.
Andreas är övertygad om att det är viktigt för alla golfklubbar att hitta en egen nisch för att verkligen sticka ut och på så sätt locka fler spelare till sin egen bana. Österåkers VD lyfter särskilt Johan Mikhelson Ringqvist på Ekholmsnäs som vågat satsa fullt ut på ett koncept som är raka motsatsen till den lukrativa toppanläggning som Österåker har som målsättning att skapa. Andreas pratar också om att företag i golfbranschen snarare borde se varandra som kollegor än konkurrenter och på så sätt hjälpa varandra att bygga både sin egen verksamhet och intresset för sporten i stort. Framöver hoppas VD:n att deras nya anläggning ska bli en förebild för hela branschen.
— Det är verkligen något speciellt som växer fram. Man måste se det live för att förstå magnituden av projektet. Det man kan säga är att det krävs ett väldigt bra team för att detta ska kunna bli möjligt. Jag har haft turen att ha en väldigt professionell och engagerad styrelse och personal som verkligen brinner för arbetet, samt en väldigt förstående familj som stöttar mig till hundra procent. Det är otroligt många timmars arbete men samtidigt en ynnest att få vara ansvarig för ett sådant här projekt. Det kommer ju inte bara att bli två nya golfbanor utan en helt ny statsdel, New part of Åkersberga som vi brukar kalla det.
Här finns Österåkers Golfklubb på Facebook