Österåkers Golfklubb siktar på att bli en av Skandinaviens mest spännande golf & sportanläggningar. Genom en totalrenovering av hela anläggningen i samarbete med Henrik Stenson Golf Design. Bättre Golf följer med på resan genom en artikelserie. I den andra delen berättar stjärnan själv och parhästen Christian Lundin om bakgrunden till anläggningens utseende och bildandet av Henrik Stenson Golf Design.
Förste man att vinna Fed Ex Cup och Race to Dubai samma år. Förste svenske man att vinna en major. Lägg därtill otaliga segrar på världens största tourer och det är lätt att förstå att Henrik Stensons karriär som golfspelare kommer att gå till historien som någonting alldeles extra. Nu tar en ny karriär inom golfbranschen fart. Tillsammans med Christian Lundin, av de flesta ansedd som Sveriges bäste banarkitekt, har han nu inlett skapandet av sin första anläggning, Österåkers Golfklubb.
— Jag och Christian hade bestämt oss för att arbeta tillsammans och letade efter ett projekt. Då dök Österåkers Golfklubb upp. Ibland är det tillfälligheter som skapar de mest fantastiska möjligheterna. Jag är otroligt stolt över att mitt första designprojekt hamnade i Sverige, säger Henrik Stenson.
Österåkers Golfklubb är Henrik Stensons första uppdrag som bandesigner. FOTO: Jonas Alvsten.
Våren 2015, det var då duon Stenson och Lundin träffades för första gången. En av Christians goda vänner var i Orlando för att delta på PGA-mässan. I samband med detta ville han göra ett studiebesök på Lake Nona och frågade sin gode vän Emma Stenson om hon kunde ge honom en guidad tur. Christian fick följa med på besöket som blev till en kort middag med paret Stenson, varpå Henrik frågade om Christian och hans vän ville följa med hem till dem och prata golf.
— Vi satt ett gäng hemma hos Henrik i några timmar och pratade om allt från greenkeeping till bandesign. Klart att Henrik hade fått mycket förfrågningar tidigare från andra bandesigners och hade mycket frågor och tankar som han ville dela med sig av. Jag sa att jag känner de flesta i branschen så om du behöver hjälp ring mig så slipper du springa på fel gubbe, säger Christian Lundin.
Henrik Stenson och Christian Lundin planerar sin första design tillsammans. FOTO: Jonas Alvsten
Tiden gick, Henrik och Christian fortsatte på varsitt håll utan den minsta kontakt. Henrik med spel i de stora tävlingarna och Christian med att ansöka om att få skapa Sveriges kanske mest spännande projekt. Österåkers Golfklubb hade nämligen bestämt sig för att bygga om sin anläggning i den södra utkanten av Åkersberga till en helt ny stadsdel och sökte någon utöver det vanliga som kunde designa det mest centrala i projektet, golfbanan. Då, cirka ett halvår efter besöket på Lake Nona, plingade det plötsligt till i Christians telefon.
— Jag kommer ihåg det så väl. Det var en septemberdag efter att Volvo Match Play avslutats på London Club då det ringer på kontoret. På andra sidan luren var det en snubbe som säger ”tjena hur är läget?” och sen pratar konstant i fem minuter. Jag minns att jag tänkte ”vem är detta, jag borde känna igen hans röst” och började ställa lite frågor för att lista ut vem det var. Då kom det fram att han satt på Gatwick och spelat golf dagen innan och då slog det mig plötsligt, ”Det är ju du Henrik!” Och han svarar ”Ja hörde du inte det?”. Sen sa han ”Jag vill starta upp ett designbolag och jag vill göra det med dig”. Det blev starten på Stenson Design, berättar Christian.
Framtida hål 11 på Österled. FOTO: Jonas Alvsten.
Kort därefter ändrade Christian sin ansökan till Österåker. I stället för att söka med sitt eget designbolag reGolf offentliggjorde han att Henrik Stenson Golf Design ville ha klubben strax norr om Stockholm som sitt första projekt. Med sina stora meriter i bagaget var Christian redan favorit till att få jobbet men med Stenson som partner var det inget snack om saken.
— Egentligen var det en självklarhet när vi gjort vår utvärdering. Vi hade ett stort antal duktiga arkitekter både från Sverige och andra länder som lämnade in förslag och då var Christian med reGolf en av dem. När vi gallrade kände vi att Christian hade samma story om vad han ville göra som oss och av en händelse började han jobba med Henrik i samma veva. Allt föll sig perfekt i tajmingen och det var ingen tvekan om att vi skulle genomföra detta tillsammans, säger Andreas Ljunggren VD på Österåkers Golfklubb.
Österåkers VD Andreas Ljunggren framför klubbens mäktiga bygge. FOTO: Jonas Alvsten.
Under årens lopp har Christian Lundin designat banor med flera av världens bästa golfspelare genom tiderna. Att jobba med legendarer som Seve Ballesteros och Retief Goosen har dock inte alltid varit en dans på rosor. Den svenske bandesignern har fått möjlighet att jobba med många projekt utöver det vanliga men samtidigt fått lära sig den negativa sidan av att jobba med de mest namnkunniga inom branschen.
— Med Goosen-banan var jag kontorsansvarig och gjorde hela ritningspaketen till banan själv. Det var en process som jag inte uppskattade. Man jobbar med ett proffs som får en himla massa pengar för att sätta sitt namn på banan men inte är involverad överhuvudtaget. Han kom bara dit och tittade någon gång och sade ”det där ser väl bra ut”, höll en presskonferens och slog några svingar. Det är ett rätt tråkigt sätt att jobba tillsammans tycker jag. Därför sa jag till Henrik att mitt ända motkrav för att jobba med dig är att du brinner för det och verkligen är involverad. Sen dess har jag lärt mig att det aldrig var någon fara på taket. Henrik gör aldrig något halvhjärtat. Utan när han väl bestämmer sig för något så gör han det till 100 procent, säger Christian.
Andreas Ljunggren och Christian Lundin i arbete. FOTO: Jonas Alvsten.
Året som gick efter det stod klart att Österåkers Golfklubb skulle bli stjärnspelarens första projekt var oerhört hektiskt för det nybildade designbolaget. Trots Henriks parallella proffssatsning hade han och Christian kontakt dagligen för att diskutera utseendet på de två banorna som skulle ritas. Världsstjärnan är tydlig med vad han ser som den stora nyckeln för att få golfare att trivas på hans banor.
— Det är klart att det är lätt att fokusera kring att en bana skall vara på det ena eller andra viset men för mitt designbolag är det viktigaste att skapa golfbanor som är roliga för alla att spela. Vår målsättning är att skapa golfhål med stor variation och beroende på vind, spelförmåga och dagsform kan varje golfare välja sin egen väg till hål. Förutom att skapa en estetiskt tilltalande golfbana lägger vi stor vikt vid att ge greenområdena extra omtanke. Här kommer det både finnas ytor som rinner ifrån green men också kullar som hjälper golfaren åt rätt håll. Från tee finns det flera olika vägval och spelare bör beakta den risken som måste tas om man vill få stora belöningar, säger Henrik.
En av många dammar på nya Österled. FOTO: Jonas Alvsten.
Till projektet förberedde Christian Lundin hela 48 (!) potentiella utseenden av Österåkers Golfklubb. Ett antal som hans själv sållade ner till tre före han presenterade idéerna för Henrik. De två var dock inte nöjda där utan använde de tre förslagen som grund när de jobbade fram en ny slutgiltig ritning på hur den framtida anläggningen skulle se ut. En omfattande så kallad routingprocess som inte är ovanlig men samtidigt visar vilken omfattning det är på ett designprojekt av Österåkers dignitet. De två banorna Österled och Västerled som är på väg att skapas kommer ha vitt skilda utseenden. Österled som för närvarande är under konstruktion och invigs sommaren 2019 kommer att bli designad likt en amerikansk parkbana. Medan Västerled där bygget sätter fart efter att Österled står färdig kommer att ha en mer brittisk Links-karraktär. Det finns två banor i världen som inspirerat Stenson lite extra när han och Christian tagit fram designen på Österåkers Golfklubb.
— Tänk TPC Sawgrass i Florida som inspiration till designen på den östra banan. Där handlar det om att kunna kontrollera bollen och följa sin game plan. Spelar man till fel plats kan det vara väldigt svårt att göra par samtidigt som det finns generösa ytor att använda. Lite av devisen ett tufft par men en enkel bogey. Sen har vi försökt göra en helt annorlunda upplevelse när man kliver upp på den västra banan. Den blir mer ”sliten” och bollen kan med fördel spelas längs med marken. Samtidigt har vi mycket vatten att arbeta med så det kommer även att finnas tydliga risk & reward inslag. Ska man nämna någon bana som den kan efterlikna är det Le National utanför Paris där Ryder Cup spelas till hösten, säger Henrik.
Henrik Stenson testar en av grävskoporna på anläggningen. FOTO: Jonas Alvsten.
De två banorna ska vara ett nöje att spela oavsett nivå. För att lyckas med detta kommer alla hål innehålla fem olika tees, så att spelare ska kunna anpassa svårighetsgraden efter egen förmåga. Det stora fältet i Åkersberga där Österåkers Golfklubb har sin hemvist är över 70 hektar stort. Att jämföra med Sveriges minsta banor som ryms på mindre än halva landytan.
— Jag tror att golfare kommer trivas extra väl här. Det är en otroligt vacker parkmiljö där varje hål skapar sitt eget rum med hjälp av bra inramning med kullar och vattenhinder. En upplevelse från att man anländer till parkeringen tills man rullar i sista putten på 18e hålet. Som med alla golfbanor handlar det om att ha en game plan utifrån sina egna förutsättningar. Mina banor kommer alltid vara generösa för dem som missar men det betyder inte att man kommer att göra ett givet par. Bra spel skall premieras, säger Henrik.
Henrik Stenson Golf Design tillsammans med banchef Magnus Ljungman. FOTO: Jonas Alvsten.
Under resans gång har det alltså funnits gott om utrymme för Henrik Stenson Golf Design att ta ut svängarna för sin nya skapelse. Men även gott om heta diskussioner. Något som låter negativt men egentligen inte alls är fallet. Med sina vitt skilda tidigare erfarenheter och infallsvinklar kompletterar de fyra bolag som arbetar med projektet: Henrik Stenson Golf Design, ABT, Sol Golf och Österåkers Golfklubb varandra på bästa sätt och skapar tillsammans en produkt av absolut högsta klass.
— Vi har högt i tak och det är inga hard feelings när vi kritiserar varandras idéer. Alla är väldigt professionella och tydliga. Är man inte nöjd med någonting är det bara att ta upp det på bordet så löser vi problemet. Det tar ett tag innan man hittar varandra och det blir som ett kugghjul men jag har känt ända sen dag ett att vi är ett jäkligt starkt team. Många frågar mig om jag är nervös över allt som händer men jag svarar alltid nej. Jag känner mig väldigt trygg. Ju mer som växer fram desto mer får jag nypa mig i armen. Det är häftigt, säger Andreas.
Stenson Design tillsammans med Oliver Sutton ansvarig för Sol Golf under bygget på Österåker. FOTO: Jonas Alvsten.
För varje dag som går växer fler och fler gröna punkter fram på det enorma fältet. Redan nu är de första hålen på nya Österled så gott som klara. Om mindre än ett och ett halvt år invigs Henrik Stensons första projekt som designer, det är en sak som är säker. Däremot berättar Andreas Ljunggren skämtsamt att det finns en liten detalj i kontraktet som blir en ordentlig utmaning för världsstjärnan att uppnå före banan invigs.
— Tajmingen att anställa Henrik har ju visat sig vara perfekt med tanke på de silverpokaler han trillat hem sedan dess. Men i kontraktet står det faktiskt att han är världsetta så där har han lite att jobba på. Vi håller ju vårt löfte och bygger så vi hoppas att han håller sin del.
Redan till våren inviger Österåkers Golfklubb sin nya driving range. FOTO: Jonas Alvsten.
LÄS ÄVEN: VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 1: ”Något speciellt som växer fram”