VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 4: ”Snart är vi där”

Österåkers Golfklubb siktar på att bli en av Skandinaviens mest spännande golf & sportanläggningar. Genom en totalrenovering av hela anläggningen i samarbete med Henrik Stenson Golf Design. Bättre Golf följer med på resan genom en artikelserie. I den fjärde delen berättar VD Andreas Ljunggren och banchef Magnus Ljungman om det omfattande arbete som skett under 2018. De ger oss senaste nytt om den nya banan och beskriver förväntningarna inför nästa års invigning.

En lång och varm säsong har passerat. En vår, sommar och höst med mycket golf på Österåkers Golfklubb. Men också en säsong då det för första gången på riktigt gått att skymta något nytt. Det tidigare platta landskapet är numera ett minne blott. Istället ligger en böljande bana med unik karaktär framför Österåkers medlemmar och gäster. En smått osannolik förändring. Under de senaste två åren har 70.000 lastbilar med cirka 600.000 kubikmeter fyllnadsmaterial kommit och gått från anläggningen. Alla med samma uppdrag, bidra till att den stora drömmen blir sann. Sammanlagt har drygt 1.1 miljoner kubik flyttats under byggnationen. När Henrik Stensons första golfbana nu verkligen tar form är det lätt att förstå att allt slit i slutändan kommer vara värt mödan.
— Om vi ser till sommaren och hösten som varit, kunde vi inte ha önskat oss bättre väder. Först den fantastiska sommarvärmen och sedan vätan på hösten som har fått ruffgräset att explodera. Vår ambition är att Österåker ska bli en av Skandinaviens mest spännande golfanläggningar. När alla delar är på plats är det upp till gemene man att komma hit och se om vi lyckats. Banan byggs efter konstens alla regler och med bästa möjliga kvalitet hela vägen från start till mål. Vi är väldigt nöjda med vad vi åstadkommit hittills, säger Andreas Ljunggren VD på Österåkers Golfklubb.

Är du intresserad av att bli medlem på Österåkers GK och köpa en aktie? Klicka här!

Golfupplevelse som sticker ut
När 2018 startade hade fem hål såtts. Numera är alla de 18 skapelserna på plats. Det som när resan började var ett stort lerfält, är numera ett grönt område. Som börjar med den häftiga rangen intill parkeringen, och fortsätter ut på de 18 hål som alla har en unik karaktär. Fortfarande saknas sand i bunkrarna, asfalt på vägarna och flaggpinnar i hålen. Men efter många års väntan går det äntligen att se exakt hur Henrik Stensons första golfbana kommer att se ut. Stjärnan själv har givetvis varit på besök och granskat arbetet in i minsta detalj. Det som presenteras på Österåkers Golfklubb i sommar ska vara en golfupplevelse som verkligen sticker ut. Det har Henrik och parhästen Christian Lundin sannerligen sett till.
— Efter att ha jobbat med det här under så lång tid får man mer och mer respekt för kunskapen som Christian (Lundin banarkitekt) besitter när det kommer till att rita en bana. Han och Henrik har verkligen gjort ett imponerande jobb. Självklart har det skett små förändringar under resans gång. Konstigt vore väl annars. Samtidigt har vi hela tiden kunnat följa våra målsättningar från början. Det vill säga att banan ska vara ögongodis och rolig att spela. Det blir riktigt läckert. Det är klart att mina förväntningar varit höga från början. Men det här blir ännu bättre, säger Magnus Ljungman banchef på Österåkers Golfklubb.

Här finns Österåkers Golfklubb på Facebook

Avgörande period
Efter månader av hårt slit väntar en avgörande perioden i bygget. Den färdigsådda banan ska vintras in och ligga till sig för att vara i bästa möjliga skick till våren. En process som är otroligt svår, nästintill omöjlig, att påverka. Men banan på Österåkers Golfklubb är så redo den kan bli, och i stort sett allt har gått enligt plan. I augusti invigs nya Österled, eller vad banan nu kommer att döpas till.
— Vi har byggt en bana som kommer passa alla golfare oavsett nivå. Med fem tees kommer du ges möjlighet att spela en rolig golf utifrån ditt handikapp. För höghandikappare rekommenderar vi de främsta utslagsplatserna som tar de svåraste hindren ur spel och ger dig möjlighet att rulla in bollen på green nästan på alla hål. För låghandikapparen har vi skapat utmanande placeringar av tees med strategiska hinder många duktiga spelare gärna vill ha för att få en ordentlig utmaning, säger Magnus.

Oavsett val av tee är det viktigt att genomgående ta sunda beslut, för att komma in med höga poäng i scorekortet. Allt enligt golffilosofin Stenson gillar bäst, risk & reward.
— Det är stora generösa ytor därute, men det blir viktigt att ha rätt strategi. Att du tänker dig för innan du slår dina slag. Vill du ta en risk ska du också kunna få utdelning. Men samtidigt ska du också kunna straffas ordentligt om det inte går vägen. Jag är övertygad om att du kommer ha både roligt och en bra score om du spelar smart och väljer rätt tee att spela från.

Läs mer och besök Österåkers Golfklubb

Möblerar om i medlemmarnas vardagsrum
På området som tidigare varit ett platt grönt fält har en ny kuperad golfbana formats. Samtidigt försvinner den omtyckta banan där klubbens medlemmar och gäster länge spelat golf. Dock är det tydligt hur positiva tongångarna är bland medlemmarna. Känslor som bara växer i takt med att den nya banan börjar ta form.
— Vi har full förståelse för att en del medlemmar från början var oroliga för ett projekt av denna dignitet. Vi går ju in och möblerar om helt i deras eget vardagsrum. Oavsett om du vill det eller inte är det klart att det är jobbigt. Därför har det varit viktigt för oss att hela tiden vara tydliga med kommunikationen. Att vara transparenta och visa upp vad som händer på anläggningen med text, bilder och siffror. Något som inte alltid varit lätt men som vi utvecklat under resans gång. Vissa saker är självklara för oss som är i projektet 24 timmar om dygnet men får utomstående är det inte alls lika självklart. Det är givetvis lättare att skicka ut en bild på ett färdigt hål, istället för på en grävskopa som gräver sönder banan. Vi är väldigt tacksamma för våra medlemmars stora tålamod under den här processen. Det är jätteroligt att alla verkar vara lika förväntansfulla som vi är inför vad som komma skall, säger Andreas.

Här finns Österåkers Golfklubb på Instagram

Nya Västerled
Ett bygge är på väg att ta form. Slutet på en lång resa. Men också början på en ny. Planeringen har redan inletts inför vad som kommer att bli klubbens andra helt nya bana. Nya Västerled, eller vad den nu kommer att heta, blir en bana av brittisk inland-linkskaraktär. Som en motpol till den amerikanska parkbana som är på väg att blomma fram, kommer Henrik Stensons andra skapelse bestå av vildvuxna fairways och torvade bunkrar. En helt annan spelupplevelse som kräver en helt annan spelstrategi. Dock kommer det fortfarande gå att spela på gamla klassiska Västerled hela 2019, antagligen också stora delar av 2020. Allt för att klubben ska kunna erbjuda sina medlemmar mesta möjliga golf.
— Våra medlemmar är superviktiga för oss. Det är jätteviktigt att se till att de får spela så mycket golf det bara är möjligt, säger Andreas.

Här finns Österåkers Golfklubb på Facebook

”Ska njuta hur mycket som helst”
Halvtid i det enorma bygget på Österåkers Golfklubb innebär en sprillans ny golfbana. Men också tid för reflektion och eftertanke. Visst är det långt kvar innan den stora förvandlingen är helt färdig. Men samtidigt kommer 2019 bli ett år när Österåkers Golfklubb kommer att visa upp någonting alldeles speciellt. 2019 kommer för alltid bli ihågkommet som året då Sveriges förste manlige majorvinnare inviger sin första designade golfbana och snart är vi där. Efter vintern och ytterligare några månaders hårt arbete invigs flaggskeppet på nya Österåkers Golfklubb i augusti. Ett ögonblick att minnas för alltid, särskilt för Andreas Ljunggren, Magnus Ljungman och alla andra i teamet som gjort projektet möjligt.
— Att njuta och ha roligt är en mycket viktig pusselbit för att lyckas med ett bygge av denna dignitet som kantas av mycket press och många arbetstimmar. Bara att ha tagit de här stegen känns otroligt inspirerande och har gjort oss många erfarenheter rikare. Men det är klart att inget kommer slå känslan när vi står där och klipper banden. Det kommer verkligen kännas jättestort. Just nu är man mitt inne i arbetet så det är svårt att ta in allt. Men tiden går fort och snart är vi där.

Är du intresserad av att bli medlem på Österåkers GK och köpa en aktie? Klicka här!

 

VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN DEL 1: ”Något speciellt som växer fram”

VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 2: ”Det är ju du Henrik!”

VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 3: ”Då hängde allt på oss”