”Vi håller på att göra om en golfbana från sämst till bäst”

Sparren Golfklubb är inne i en tid av total förändring. Klubben berättar om vad som är nycklarna till att göra om en golfmiljö i totalt förfall till en av landets mest välskötta banor.

Det finns ingen golfklubb i landet där förändringens vindar blåser så starka som på Sparren Golfklubb. För blott några månader sedan tog några av branschens mest rutinerade entreprenörer över den förfallna anläggningen och redan nu går det att uppleva häpnadsväckande skillnader. Framförallt har ledningen lagt krut på att förbättra kvalitén på banan. För att få en spelupplevelse som tidigare varit en smärre katastrof att utvecklas till en av landets bättre.
— Vi håller på att göra om en golfbana från sämst till bäst. Då finns det så klart mycket att göra. Först och främst måste tees, fairway och greener fixas till, allt ogräs runtomkring måste bort. Dessutom måste bunkrar och dammar göras fina. Men vad som ofta är det absolut största problemet på en skogsbana som många inte gör någonting åt är så klart träden. Att ge sig på dem har varit vårt största jobb, säger Joakim Sabel klubbchef på Sparren Golfklubb.

Bli medlem

Sedan det minst sagt ambitiösa teamet började sin enorma makeover i april har cirka 3500 träd tagits bort. Både för att förbättra spelupplevelsen visuellt men också för att få in mer sol och regn på banan och därigenom förbättra skicket på underlaget. Att lägga tid och kraft på trädskötsel är något som lätt glöms bort eller läggs åt sidan då prioriteringar görs på förbättringar av en golfbana. Men inte på Sparren, där är det av högsta prioritet.
— En gång i tiden var jag i Japan och träffade en greenkeeper som hade 20 anställda banarbetare som bara jobbade med att ansa träden. I Sverige finns det inte en enda anställd som sköter det jobbet mer än lite då och då vilket egentligen är helt otroligt. Vi har haft fyra man som under de senaste två månaderna jobbat heltid med att avverka en massa helt onödiga träd. Granar är bra julträd men det finns inte en enda bra golfbana som har en massa granar. Även aspar är ogrästräd medan tallar ska ansas så att de inte är i vägen. Framförallt ska det inte stå några träd och förstöra mitt i banan. Träd ska rama in en golfbana då är de fina men inte när de skymmer och står i vägen för spelet, säger Joakim.

Besök

En process som också tagit lite extra tid och kraft är uppfräschningen av banans dammar. Före det nya styret tog över klubben hade ingen rört de förfallna vattenhålen på över 20 år. Något som det sannerligen behövde bli ändring på. På klubben jobbar dagligen två skickliga och rutinerade banarbetare med skötseln. Men när det kom till dammarna valde klubben att gå så långt att de tog hjälp av ett expertbolag utifrån. En rutinerad firma med stor vana vid liknande uppgifter men som snabbt insåg att detta skulle komma att bli en utmaning utöver det vanliga.
— Det måste varit världsrekord i vanskötsel på våra dammar. Från början skulle de fixa alla fyra på en dag men inte ens deras toppklassprylar kunde klara av det. En kul grej är att de tog hit en superbåt värd över en miljon som enkelt skulle lösa problemet. Men det slutade istället med att motorn skar för att den inte orkade göra det enorma jobbet. Så klart väldigt udda men också ett roligt minne att ta med sig när vi jämför hur det såg ut från början mot den otroligt fina kvalitén som banan är på god väg att få.

Facebook

Träden och dammarna i all ära, den absolut största utmaningen för Team Sparren har varit greenen på hål fjorton. En yta som tidigare liknades vid en död fotbollsplan har helt gjorts om från grunden. Med hjälp av banarkitekterna Niclas Luthman och Magnus Sunesson, som bland annat sett till att klubben numera har en helt ny bansträckning med avslutningshålen längsmed den vackra sjön med samma namn som klubben, har en helt ny skapelse börjat växa fram. En liten nyskapad green som kommer vara redo för spel i slutet av säsongen. Men redan nu ges klubbens gäster möjligheten att spela en bana som är i oförskämt bra skick. Särskilt med tanke på förutsättningarna då den extrema makeovern tog fart för blott ett par månader sedan.
— Vi har bra personal och gör rätt saker. Då blir det bra. Det är otroligt mycket att fixa men samtidigt så sjukt häftigt att se förändringarna som sker hela tiden. Det är redan nu en fantastiskt vacker anläggning i riktigt bra skick. Men många bitar kvar att lägga innan vi har nått vårt mål att bli en lågprisversion av Ullna. En ultravälskött, kort och trevlig bana för alla.

Sommarerbjudande

 

[stextbox id=’fakta_golf’]

Sparren Golfklubb:

Köp Sveriges billigaste medlemsskap!
375:- (Då ingår en gratis greenfee)
Info: www.sparrengolf.se[/stextbox]