Vitala beviset för samhället där solen alltid skiner: ”Då får vi det svart på vitt”

Abbekås har flest soltimmar i hela landet. Detta menar i alla fall det lilla samhällets invånare som nu ska göra övertygelsen till ett faktum. Och därmed bevisa att de kan erbjuda flest soliga golfrundor av alla i hela landet.

2018 är året då solen skiner extra starkt och mycket på våra golfbanor runtom i landet. Dock är detta fenomen inget ovanligt i Abbekås. I det lilla skånska kustsamhället skiner ju alltid solen. I alla fall om man frågar dess invånare
— Vi inbillar oss att Abbekås är platsen i Sverige med mest sol av alla. Det händer ofta att folk som kommer hit från närliggande ställen blir helt chockade för att det är så fint väder, samtidigt som det är grått eller regnar bara några minuter bort, säger Lasse Stark, klubbchef på Abbekås Golfklubb, skämtsamt.

Skämt åsido, faktum är att det ligger väldigt mycket bakom Abbekåsbornas teorier. Något som den nybildade föreningen Sydkustsol ska bevisa. En organisation bildade av privatpersoner som med hjälp av ett mätinstrument ska undersöka exakt hur mycket solen skiner i Abbekås. För att få fram om det är Sveriges allra soligaste plats.
— Vi tycker det är ett väldigt bra initiativ eftersom vi precis som dem är övertygade om att det är mycket fler soltimmar i Abbekås än på många andra ställen. Genom deras undersökningar kommer vi kunna få svart på vitt att det inte bara är ett trovärdigt skämt, utan faktiskt ren fakta. Nästan alla vill ju ha sol och fint väder när man går ut och spelar golf. Att kunna visa upp att vi erbjuder mest av den varan i hela landet skulle så klart vara jätteroligt, säger Lasse.

Bli medlem

Med alla dessa soltimmar är det lätt att tro att torka ställer till enorma problem för Abbekås Golfklubb. Så är dock inte alls fallet. Klubben har nämligen fått igenom en vattendom som innebär god tillgång till väta, från ett eget borrhål. Där hämtas vatten, pumpas upp i dammar och efter det sprutas ut i jämna mängder på banan. Detta är den stora nyckeln till att banan ständigt håller så oerhört hög kvalité.
— Processen att få igenom en vattendom tar jättelång tid. Vi gjorde det tillsammans med cirka femton bönder i närområdet som också var i stort behov av vatten. Efter en massa år av provtagning och annat fick vi till slut igenom beslutet. Vilket självklart sedan har hjälpt oss väldigt mycket när vi jobbat med banan, säger Peter Pettersson banchef på Abbekås Golfklubb.

Medlemmarna på Abbekås Golfklubb får högst troligt möjligheten att spela mest golf av alla svenskar. I Abbekås är banan nämligen öppen året runt, från första januari till sista december. Även när det är frost på marken. Dessutom skiner ju solen alltid på Abbekås. Oavsett vilken tid det är på året. Något klubbchef Lasse Stark är väldigt glad och tacksam över.
— Medlemmarna här är så vana vid att kunna gå ut varje dag så vi kan helt enkelt inte stänga igen banan. Det går bara inte. Och jag själv brukar alltid spela min första runda på nyårsdagen och den sista på nyårsafton. Det kan man verkligen kalla golf året runt.

Besök