Det svenska golfundret

Tiderna förändras, men klass består. Många gånger snackas det om stora underverk, såsom det svenska musikundret, tennisundret, pingisundret, utförsåkningsundret och på senare tider har vi spelbranschundret. Ett underverk vi inte talar lika mycket om är golfundret.

Gamla underverk

Idag kan vi spela på casino utan konto nästan överallt och vi finner dem hos de stora och etablerade samlingssajterna, men i grunden ligger en utveckling som startade med några svenska entreprenörer och begåvade utvecklare. Sedan har allt eskalerat och nu är Sverige världsledande inom spelutveckling såväl som att vi har de största och mest framgångsrika företagen inom området. Vi står på toppen och frågan är bara hur länge, för det enda man vet är att det kommer ebba ut.

Andra under

Vi blev under en period extremt stora inom musikbranschen och när det gäller sportvärlden så minns många generationerna av utförsåkare med Ingemar Stenmark och Stig Strand i spetsen, som tog massor med medaljer och världscupsegrar på 1970- och 80-talen. Detsamma gällde inom tennis under samma period, där Björn Borg lyckades samla ihop till osannolika fem Wimbledon-titlar på raken, tillsammans med en rad andra titlar. Dessutom följde spelare som Mats Wilander och Stefan Edberg med flera. Inom pingis dominerade Sverige 1980-talet med bollgenier som Mikael “Äpplet” Appelgren samt J-O Waldner.

Det svenska golfundret

1988 vinner Liselotte Neumann US Open. En nästan obegriplig prestation. Svensk damgolf hade inte varit i närheten av framgångar på den allra högsta nivån fram till Neumanns prestation. Det skulle bli ytterligare sex LPGA-segrar och fem segrar på Europatouren, för att nämna några. Men framförallt blev US Open-segern startskottet för den svenska dominansen inom damgolfen. 1989 debuterade Helen Alfredsson som professionell. Hon skulle vinna två majors och fyra LPGA-segrar, dessutom en klippa för Europa i Solheim Cup.

Fler följde

Snart fanns där även Sophie Gustavson som blev proffs 1992 och skulle göra goda resultat i flertalet Majors och vann fyra segrar på LPGA-touren samt fjorton vinster på Europatouren. 1996 gjorde Maria Hjort proffsdebut och skulle sedan ta tre segrar på LPGA-touren samt fyra vinster på Europatouren. Där fanns även Carin Koch och Catrin Nilsmark.

Annika Sörenstam

Den främste av dem alla är dock Annika Sörenstam. Golfens motsvarighet till Björn Borg och Ingemar Stenmark samt en av världens bästa golfare genom alla tider, alla kategorier. Hon blev proffs 1992 och därmed en del av den gyllene generationen av svenska golfare. Hela åtta Majorsegrar, där British Open 2003 såväl som de tre vinsterna i US Open (1995, 1996 samt 2006). Totalt sett har hon samlat ihop till hela 86 segrar i större golfsammanhang. En av våra främsta svenska idrottare någonsin.

Framgång smittar

Det svenska golfundret kanske inte nämns lika ofta som andra underverk, men det är ett faktum och en av våra stora svenska idrottsunder som på många sätt sätter lilla Sverige på kartan som en världsklassnation när det gäller att skapa framgångar inom idrottens område. Idag följer vi spelare som Anna Nordqvist och Caroline Hedwall, trots att mycket av den gyllene generationens magi har klingat av.