Kvalplatserna till OS i Tokyo 2020

2010 bestämde IOK (internationella olympiska kommittén) att golf skulle återinföras som OS-gren. När sporten gjorde comeback i Rio 2016 hade det gått 112 år sedan senaste gången den var med på schemat. Efter att ha fått positiva recensioner var det en självklarhet att sporten skulle vara med i OS i Tokyo 2020.

Trots att det internationella golfsamfundets gladdes över att sporten var tillbaka som OS-gren 2016, var det få professionella golfspelare som valde att ställa upp. Nästa år kommer det däremot att vara annorlunda och kampen om platserna är hård, inte minst i Sverige.

Stenson siktar på guld

Sverige har fyra platser till OS i golf, två till damerna och två till herrarna. Kvalificeringen till OS grundar sig på världsrankingen och det är de två bäst rankade spelarna från varje tour som väljs ut. Kvalificeringsperioden började den 1 juli 2018 för herrar och 8 juli 2018 för damer, och avslutas den 22 respektive 29 juni.

Det finns flera kandidater. På herrsidan ligger Henrik Stenson bäst till, trots en dålig säsongsstart. Stenson var en av spelarna som åkte till Rio 2016 och hans deltagande gav honom ett OS-silver, efter en tuff kamp mot britten Justin Rose. 43-åringen har varit tydlig med att han nu siktar mot guld. Sett till oddsen i online betting tillhör han däremot inte förhandsfavoriterna. Oddset för hans vinst är 40.0. De bästa oddsen har britten Rory Mcllroy och amerikanen Brooks Koepka med 8.0 respektive 10.0.

På herrsidan är det, förutom Stenson, Alex Norén, Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Alexander Björk och Joakim Lagergren som fightas om en OS-plats. På damsidan finns det lika många intressanta kandidater varpå Anna Nordqvist och Madelene Sagström är två förhandsfavoriter. De följs av Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg, Linnea Ström och Daniela Holmqvist.

Oro för värmebölja

Det har uppstått stora diskussioner om valet av golfbana till OS. I nuläget är det tänkt att 72-hålstävlingen ska spelas på Kasumigaseki Country Club. Herrarna spelar mellan den 30 juli och 2 augusti medan damerna spelare mellan den 5 och 8 augusti. Kasumigaseki ligger i Kawagoe City, som ligger fem mil norr om Tokyo. Diskussionen om att flytta tävlingen grundar sig framför allt på de höga temperaturerna som brukar uppstå på sommaren. Enligt rapporter från 2017 var Kawagoe den varmaste platsen i Japan och 2018 uppmättes ett värmerekord på 41 grader Celsius. Golfklubben har meddelat att de är medvetna om problemet. De kommer att förbereda sig med fläktar, ispåsar och andra medel som ska hjälpa spelare och åskådare att svalka sig om liknande temperaturer uppstår igen.

Golfen är inte den enda sporten som hotas av höga temperaturer. Alla sporter som tar plats utomhus utmanas av de höga sommartemperaturerna. För att kringgå problemet kommer exempelvis maratonloppen att springas tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det är första gången som Tokyo arrangerar ett OS på sommaren. 1964 arrangerades de olympiska spelen i oktober.

Vintern och vårens spelschema kommer att bli avgörande för vilka spelare som kommer att representera sina nationer. Eftersom flera spelare kommer att behöva höja sitt spel för att ta sig vidare hoppas kommande tourer att bli extra intressanta. US Open i juni kommer att bli den sista touren innan kvalplatserna delas ut.