Tiger Woods vann första majorseger på elva år

Golf har haft en tuff period. Presidenten i USA väckte negativ uppmärksamhet till sporten genom att ljuga och fuska på golfbanan och saknaden av sportens stora fixstjärna efter Tigers bortfall har varit enorm. Därför var det en frisk fläkt för sporten att Tiger Woods fick avlösa sitt kraftfulla segervrål på Augusta National den fjortonde april. Ironiskt är att Donald Trump gått ut och sagt att han skall ge sportikonen presidentens frihetsmedalj. Hans femtonde seger på US Masters gjorde honom till den näst äldsta vinnaren någonsin och han är nu bara tre segrar för att bli meste vinnare genom tiderna.

Det är tre andra spelare som vunnit majors med elva års mellanrum, ingen mer än det. Med tanke på att Tiger var rankad på plats 1199 i världen för lite drygt 1.5 år sedan och han genomgått flera ryggoperationer är det kraftigt imponerande. Idag innehar han plats sex på listan. Tre fler majors kommer spelas under 2019 så än finns chansen att bättra på siffrorna redan i år.

Vinsten på Augusta National Golf Club var efterlängtad

Det var första gången i Tigers karriär som en majorvinst kom utan att han hållit ledningen. Hans femtonde majortitel. Jack Nicklaus från Columbus i Ohio är den enda som har fler, arton stycken totalt. Anmärkningsvärt är att den segern också kom på Augusta, när Jack var fyrtiosex år. Den privata klubben förbjöd mörkhyade spelare på banan fram till 1975 och att Tiger vunnit ytterligare en major där lär kännas extra skönt, något som den sanslösa glädjen efter den avslutande putten på det artonde hålet skvallrade om.

 

Men frågan är om inte James Adducci blev lika glad. Han var en av få som såg den åldrande, ryggopererade golfspelaren komma. Den amerikanska spelaren vann tolv miljoner kronor online, den största vinsten på golf någonsin. Oddsen att Tiger Woods skulle vinna ännu en major ligger just nu på 2.6 enligt Betfair spelbolag odds vilket är mycket lägre siffror än vid början av säsongen.

Struligt privatliv satte stopp för karriären – nu en comeback för tiderna

Om man satsar på att försvara de val Eldrick Tont Woods gjorde privat skulle man få ett mycket svårt jobb. Otrohet mot svenska frun Elin Nordegren, rattfylla och ett regelrätt dubbelliv är svårt att hitta ljuspunkter med. Däremot är hans rykte som ambassadör för sporten golf och hans storhet på banan med klubban i handen otvivelaktigt fläckfritt. Den passionerade spelaren vann titeln på Augusta med hans barn i publiken, för första gången.

Det är inget tvivel om att ryktet som en helylle, amerikansk superikon som de flesta förväntade sig för snart tjugo år sedan blev långt ifrån uppfyllt. Däremot är hans comeback ett faktum som imponerar. Få atleter har lyckats komma tillbaka till gammal storform. Inom basket, boxning eller fotboll är det långt fler atleter som misslyckas med att återta gammal respekt än lyckats, oavsett om det handlar om Michael Jordan, Sugar Ray Leonard eller David Beckham. Golf är inget undantag. Därför är det extra imponerande att det enbart är 2.6 i odds att superspelaren är rankad som nummer ett vid årets slut.