Visste du detta om Solheim Cup?

Bilden ovan: 2009 Solheim Cup – Team of USA av Wojciech Migda CC BY-SA 3.0

Årets Solheim Cup går av stapeln mellan 9—15 september i Gleneagles, Skottland. Turneringen har funnits sedan 1990 och detta blir sextonde gången mötet totalt mellan Europa och USA. Det amerikanska laget har haft överhanden och vunnit tio av de föregående mötena, vilket de tippas ha en god chans att utöka då de går in som förhandsfavoriter i Gleneagles. Detta är en liten summering av trivia som du kanske inte känner till om tävlingen!

Varför ”Solheim”?

Tävlingen gick först av stapeln i Florida 1990 och den drivande kraften bakom att den blev av till att börja med var klubbtillverkaren Karsten Solheim. Den norskfödda amerikanska klubbtillverkaren (som ligger bakom märket Ping) var den som påtryckte att damerna behövde ha en likadan tävling som herrarna och deras Ryder Cup.

De svenska kaptenerna

När det gäller europeiska laget och dess kaptener har dessa vid ett flertal tillfällen varit svenskor, hela 7 gånger av de senaste 15. Som Aftonbladet har skrivit, https://www.aftonbladet.se/, är de som fått äran Annika Sörenstam, Carin Koch, Liselotte Neumann, Helen Alfredsson, Catrin Nilsmark vid två tillfällen och Pia Nilsson! De utnämnda kaptenerna är oftast tidigare spelare som inte är aktiva på touren längre, utan bidrar med sin erfarenhet.

Äldsta och yngsta spelaren

Juli Inkster var 51 år och 9 dagar 2011 när hon representerade USA på Killeen Castle Golf Resort i Irland. En duell där Europa i slutändan gick segrande. Den yngsta var Charley Hull, endast 17 år och 149 dagar när tog hem titeln tillsammans med resten av det europeiska laget i den största vinsten hittills genom åren (18-10).

Källa: Pixabay

De svenska banorna

Skottland står som nämnt värd för årets tävling, men vid två tidigare tillfällen har strålkastarna riktats mot Sverige. Det blev en övertygande seger för Europa på hemmaplan i Barsebäck 2003, men fyra år senare i Halmstad blev USA numret för stort.

Amerikanskorna går in som favoriter

USA har som sagt vunnit 10 av 15 dueller och går även in som favoriter i Skottland. https://www.betfair.se/ är ett av bolagen som erbjuder spel på tävlingen och en amerikansk seger ger 1,66 i odds, varav en europeisk triumf ger 2,5. Europa har bara tagit en av sina fem segrar på amerikansk mark. Är det en statistik som kommer förbättras i år?

De svenska rekorden

Åskådarna har fått se en hole in one genom alla tävlingar genom årens gång. Den stod ingen mindre än Anna Nordqvist för 2013 i tävlingen som Europa även vann i slutändan! https://www.aftonbladet.se/ bekräftar att Nordqvist tillsammans med Caroline Hedwall är de svenska bidragen i år.

När det gäller antalet framträdanden från de olika europeiska länderna ligger Sverige i klar framkant! Vi toppar tabellen med totalt 55 framträdanden, där exempelvis Helen Alfredsson, Annika Sörenstam och Sophie Gustafson alla deltagit åtta gånger vardera. Det har varit minst en svenska representerad i alla Solheim Cup sedan tävlingen började och fem av de 8 spelarna på listan över de som tagit flest antal poäng totalt är svenskor. Ett minst sagt imponerande facit för vår lilla nation!

Jag hoppas att denna lilla summering har lärt dig något nytt och kanske gett dig något att briljera lite med nästa gång du går en runda.