OFFICIELLT: Svenskarna klär Solheim Cup-laget: ”Fantastiskt roligt att vi än en gång får förtroendet”

Abacus Sportswear klär det Europeiska Solheim Cup-laget. Detta offentliggjordes nyligen av det svenska klädföretaget. Här berättar de om tankarna bakom plaggen som ska pryda spelarna i världens största golftävling på damsidan.

Nu är det officiellt. För sjätte gången klär Abacus Sportswear Europas Solheim Cup-lag. Den svenska klädleverantören som framförallt specialiserat sig på plagg särskilt anpassade för regn och rusk. Nyheten kommer inte som någon större skräll då Europas kapten, den niofaldige Solheim Cup-spelaren, Cathriona Matthews är en av företagets stora ambassadörer. Den forne världsspelaren ser fram emot att hennes lag ska få sätta på sig Abacus kläder hemma på Gleneagles i september.
— Jag älskar att spela golf i Abacus plagg. De är så sköna men också funktionellt otroligt bra anpassade för alla typer av väder. Som kapten för årets Solheim Cup Europalag känns det väldigt tryggt att kunna lita på att lagets kläder kommer hålla högsta kvalitet. Oavsett om det blir varmt, kallt, sol, vind eller regn. Det gör att vi som lag kan fokusera helt på själva spelet under de pressade situationer som kommer att uppstå på banan, säger Cathriona Matthews.

Sedan 90-talet har Abacus Sportswear varit ett av de ledande företagen med produktionen av golfkläder som är specialiserade på vind- och vattenmotstånd. Med tanke på att årets Solheim Cup spelas på de brittiska öarna, där klimatet ofta växlar ordentligt, blir det extra viktigt med kläder som fungerar för alla väder. Tack vare en unik 37,5 teknologi och effektiv lager-på-lager metod går det enkelt att anpassa sina Abacus-kläder efter yttre förutsättningar. Lägg därtill en oerhörd stretch, skräddarsydd för att passa golfare. Det finns alltså anledning till att tro att matchkläderna ska hjälpa de europeiska damerna att vinna tillbaka Solheim Cup pokalen.
— Jag minns när vi klädde laget som Alison Nicholas ledde till vinst (2011). Det var en hel del regn sista dagen och spelarna kom in i klubbhuset i sina regnställ glada i hågen efteråt. Det var en så skön känsla att ha bidragit till spelarnas komfort i regnet och därmed till segern. Caroline Hedwall avgjorde mot Ryann O’Toole och glädjen var total. Samma sak hände i Colorado 2013 när Caroline återigen avgjorde efter att ha vunnit alla sina fem matcher. När vi stod där vid 18e green och insåg att hon slagit ett ”perfekt” slag började alla Européer hoppa och skrika. Man får rysningar bara man tänker på det. Det är sånt som bara kan upplevas på plats, säger Alexandra Y Karlsson, affärsutvecklare på Abacus Sportswear.

Precis som alltid står de europeiska färgerna i huvudfokus när kläderna ska tas fram. Dessutom är det sannolikt att lokala skotska drag kommer att ingå i designen. När utseendet på Solheim Cup kläderna framställs samarbetar Abacus designers med kapten Matthews som får komma med specifika önskemål. Dessutom kommer kläderna givetvis ha en tydlig ”Abacus-stämpel”. Efter att ha tagit fram de första skisserna påbörjas en omfattande process med finslipning parterna emellan, innan designen är redo. En process som sker bakom stängda dörrar.
— Vi får inte avslöja så mycket om hur kläderna kommer att se ut ännu. Det viktigaste är att de ska fungera bra på golfbanan. Samtidigt ska spelarna känna sig bekväma med utseendet. Vi ställer alltid väldigt höga krav på våra produkter. Vår design ska vara sportig och snygg. Våra värdegrunder design, funktion och kvalitet genomsyrar allt vi gör. Det känns fantastiskt roligt att vi fått förtroendet att skapa dessa kläder ännu en gång. Det är både en stor ära och en spännande utmaning, säger Chris Mattsson, chefsdesigner på Abacus Sportswear.

Lagtävlingen mellan Europas- och USA’s bästa golfdamer spelas för 16e gången. Efter tre raka svenska kaptener (Liselotte Neumann, Carin Koch och Annika Sörenstam) är det första gången sedan 2011 som en svensk inte leder laget. Däremot finns goda förutsättningar att få se svenskt deltagande på banan. För tillfället är både Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg kvalificerade av egen kraft. Dessutom har den flerfaldige Ryder Cup-hjälten Caroline Hedwall börjat hitta tillbaka mot toppformen på senare tid, och har goda möjligheter att få ett av kaptenens fyra Wild Cards om hon fortsätter på den inslagna vägen. Även andra svenskor, som Abacus egen ambassadör Madelene Sagström, knackar på dörren. Det finns alltså alla möjligheter till en riktig svenskfest i svenska kläder.
— Det känns roligt att kunna se till att laget har snygga kläder som de trivs i. Så att de kan fokusera på det viktigaste, det vill säga sitt golfspel. Att få vara en så stor del av världens största damgolftävling är otroligt kul och ger oss många nya viktiga lärdomar. Varje gång vi fått äran att göra detta har vi blivit många erfarenheter rikare och det har vi Europalaget att tacka för. Vi längtar redan till september. Det kommer bli fantastiskt, säger Sven-Olof Karlsson, VD på Abacus Sportswear.

Solheim Cup spelas den 13-15 september 2019 på Gleneagles, Scotland.

Läs mer och köp Abacus Sportswears senaste golfkläder