Upplev Kanadas bästa golfdestinationer

Om man vill ha en riktig naturupplevelse samtidigt som man spelar golf i världsklass får man inte missa ett besök till Kanada. Golfbanorna är utspridda över hela landet och det finns i regel alltid en golfbana i närheten, oavsett om man besöker den västra eller östra delen av landet.

För svenska spelare är det kanske lite extra spännande att göra en golfresa till Kanada, för deras väderlek är ganska lik den i Sverige och därför kan man med intresse se hur de sköter om sina golfbanor och hur spelet fungerar oavsett väder. Golf är väldigt populärt i Kanada och landet har många proffs som är riktigt duktiga på sporten. Det finns nästan 2400 golfbanor i landet och det uppskattas att 2,3 miljoner kanadensare spelar golf.

Några världskända kanadensiska golfspelare är Mike Weir, Adam Hadwin och Marlene Streit, men det finns även kändisar inom andra områden som älskar golf. Den kanadensiska sångerskan Anne Murray spelar till exempel med ett imponerande handikapp på 11 och den världskända sångerskan Céline Dion har så mycket passion för sporten att hon lever på en golfbana. Pokerstjärnan Daniel Negreanu är ett annat exempel på en kanadensisk kändis som har ett stort intresse för golf. Kanada har även några av världens bästa golfbanor som måste besökas om man vill spela på natursköna golfbanor med fantastisk design. Här listar vi fem favoriter:

Klippiga Bergen, Alberta
De majestätiska fjällen kommer garanterat att inspirera med sin skönhet. Två ikoniska Fairmont hotell är värda att besöka: det massiva slottslika Banff Spring och rustika Jasper Park Lodge är ett måste även om man inte golfar. Deras klassiska Stanley Thompson-design är två av topp-tio golfbanor i Kanada. I Jesper Park kan man både se björn och älg under tiden som man spelar. Missa inte det här om du vill ha en oslagbar kombination av vild natur och golf.

Bästa golfbanorna: Jasper Park Lodge, Banff Springs Golf Club, Stewart Creek Golf & Country Club, Silvertip Golf Resort.

Whistler, British Colombia
Whistler ligger två timmar norr om Vancouver och är omringat av höga berg. Under de Olympiska vinterspelen 2010 var Whistler värd för samtliga skidtävlingar. Skidbackarna sitter bredvid fantastiska golfbanor i världsklass och många anser att Whistler är Kanadas absolut bästa golfdestination. Det finns fyra golfbanor som har designats av de internationellt kända arkitekterna och golfspelarna Jack Nicklaus, Robert Tren Jones, Arnold Palmer och Robert Cupp. Förutom ett otroligt landskap erbjuds det även fina restauranger och shopping i Whistlers stadskärna.

Bästa golfbanorna: Big Sky Golf Club som ligger precis norr om Whistler. Här tornar det 2591 meter höga berget Mount Currie över golfbanan. Mäktigt!

Vancouver Island, British Colombia
Bear Mountain Resort kan vara den mest ikoniska golfbanan i hela Kanada. Man hittar den 15 minuter väster om Victoria och det är den enda kanadensiska golfbanan som erbjuder 36 hål av Nicklaus-designad golf. Det går både att spela på banorna Valley och Mountain. Den sistnämnda är särskilt krävande och har attraherat prestigefyllda event som exempelvis PGA TOUR Champions. Vancouver Island har ett klimat som gör det perfekt för utomhusaktiviteter och utöver golf kan man prova på tennis, cykling eller vandring.

Bästa golfbanorna: Förutom Bear Mountain Resort finns det fantastiska golfbanor längs hela Vancouver Island Golf Trail som består av 15 mästerskapskurser längs den 250 kilometerlånga korridoren mellan Victoria och Campbell River.

Cape Breton Island, Nova Scotia
Inbitna golfare har länge gjort sina pilgrimsfärder till den avlägsna stranden Ingonish Beach för att nå Highland Links. Golfbanan byggdes år 1939 av arkitekten Stanley Thompson och är ett riktigt mästerverk med otrolig design vid varje kulle och hörn. Highland Links ligger mitt inne i en nationalpark och man når den genom en fem timmars resa från Halifax flygplats. År 2012 öppnade golfbanan Cabot Links i Inverness cirka 2,5 timmar till söder på stranden på andra sidan ön. Det gjorde Cape Breton till en riktigt bra destination för golfare. Fem hål på Cabot Links ligger på stranden och resten ser ut över Saint Lawrenceviken.

Bästa golfbanorna: Cabot Links, Highlands Links, Bell Bay Golf Club.

Toronto, Ontario
Vill man spela golf på ett mer lättillgängligt ställe behöver man inte ta sig längre än till Toronto, Kanadas största stad med flest invånare. De flesta golfbanorna hittar man ute i förorterna, men Copper Creek ligger bara 35 minuter från stadskärnan. Där hittar man 18 hål på 6468 meter från den längsta teen och den har en lutningsgrad på 142 samt en 74,3 USGA-rating. Golfbanan har fyra uppsättningar med teer för olika kompetensnivåer. Missa inte heller ClubLink’s Glen Abbey i Oakville, en golfbana som är Jack Nicklaus första egna design från 1970-talet.

Bästa golfbanorna: Copper Creek Golf Club , Glen Abbey Golf Club , Angus Glen Golf Club , Wooden Sticks Golf Club, Osprey Valley Golf Club.