Varför lockas många golfspelare till pokervärlden?

Golf och poker, kanske inte två sporter man associerar med varandra direkt. Om man ens kan räkna poker som en sport. Men tro det eller ej, så finns det faktiskt likheter mellan de två, vilket kanske är en anledning till att många golfare gillar att spela poker på sin fritid. Och kanske är det också därför den nya hybridsporten Tre-putts-poker kom till.

Golf spelas ute i friska luften, poker nere i mörka källarlokaler. Golfare promenerar ibland flera kilometer under en runda, pokerspelare rör sig inte ur fläcken. När du spelar golf måste du lyfta blicken och skjuta iväg bollen långt bort i fjärran, när du spelar poker behöver du bara hålla koll på korten rakt framför dig. De två aktiviteterna har med andra ord inte mycket med varandra att göra. Man kan nog till och med säga att de befinner sig i två parallella universum. Men är det verkligen så?

Det är ingen slump att många golfspelare lockas av den spännande pokervärlden. De två sporterna har förvånansvärt mycket gemensamt. Foto: Shutterstock

Likheter mellan poker och golf

Om du frågar personer som är verksamma inom båda aktiviteterna, så har båda en hel del gemensamt.

 1. De är båda individuella sporter
  Det handlar om dig och dina förmågor, dina strategier. En runda på golfbanan eller ett parti runt bordet, spelupplevelsen är direkt beroende av vilka du spelar mot. Du kan vara väldigt begåvad på din respektive sport, men oturen kan få dig att falla. Du kan sitta med upprepade dåliga händer i poker, eller en vindpust kan skicka din boll ned i bunkern eller i vattnet när du spelar golf.
 2. Kräver träning och fokus
  Det är kanske inte många som vet vilket förarbete som krävs för att vinna en av de stora pokerturneringarna. Många professionella pokerspelare tillbringar uppemot 12 timmar om dagen vid pokerbord, för att slipa till strategierna. För att inte tappa fokus under en match, vare sig i poker eller golf, krävs enorm mental styrka och disciplin.
 3. Du kan aldrig helt bemästra sporten
  I golf kan du alltid sänka ditt handikapp, och i poker finns det så många variabler som gör att du omöjligt kan nå det perfekta spelet. Tur finns alltid med som en stor parameter som du omöjligt kan kontrollera.
 4. Tillåter spel i alla åldrar
  Man blir egentligen aldrig för gammal för varken golf eller poker, vilket gör att båda dessa sporter är populära även i hög ålder. Så länge dina ben bär dig och du fortfarande har dina hjärnceller i behåll, så kan du ägna dig åt dessa två sporter.
 5. Många olika sorters spel
  I poker finns det en uppsjö av olika spel, såsom Texas Hold ‘Em, Five card draw eller Trekortspoker. De alla har sina likheter, men kräver olika strategier. Detsamma gäller i golf. Här hittar vi exempelvis bogeytävling, foursome eller amigo, alla som kräver sina olika styrkor och förmågor.

Tre-putts-poker

För de som älskar båda sporterna finns numera även en fusion av de båda kallad tre-putts-poker. Här kombinerar man pokerspelandet med prestationerna ute på banan. Innan spelet inleds får alla ett kort vardera. Om man sedan spelar under par får man nya kort, medan om man spelar över par måste man lägga mer pengar i potten. När matchen är över vinner den som sitter med bästa pokerhanden.

Golfare som spelar poker

Eftersom poker och golf som sagt har en hel del likheter, är det inte ovanligt att golfspelare även sysslar med poker på sin fritid. Pokerspelandet kräver mod att satsa högt, något som många golfspelare sedan drar nytta av på banan.

Sergio Garcia

Den spanska golfhjälten Sergio Garcia spelar både på PGA-touren och Europatouren och har vunnit 36 internationella turneringar som proffsspelare. Hans främsta framgångar är vinst i Players Championship 2008 och Masters Tournament 2017. Under många år var han rankad bland världens tio bästa spelare. 2008 började han dessutom spela poker vid sidan av golfandet och 2018 deltog han vid European Poker Tournament i Barcelona. Det första som slog honom när han kom i kontakt med pokern var hur mycket han kunde relatera det till golfen. Tålamod, strategi, fokus, var några av de gemensamma nämnarna han pekar på. Så för honom var det ett skönt sätt att vila upp sig från golfen. En fördel är också att han aldrig blir för gammal för pokern, och skaderisken är minimal.

Phil Hui

Amerikanen Phil Hui är en professionell pokerspelare, som tagit hem stora vinster genom åren. Hans största bedrift var när han tog hem prispotten på 1 099 311 dollar under Poker Players Championship på 2019 World Series of Poker. 2014 vann han även nästan 287 000 dollar på Omaha Hi-Lo-eventet. Vad många inte vet är att Hui har en bakgrund inom golf. För mer än tio år sedan var han en professionell golfare, och det var så han kom i kontakt med pokern. Många av hans vänner i branschen spelade poker, och för att varva ned på kvällarna efter långa golfrundor, satte de sig runt spelbordet för några parti poker. Det var så han upptäckte spänningen i kortspelet och insåg att han hade viss talang.