Förändringarna som ska förgylla golfåret i Nynäs: ”Jag är verkligen stolt”

Golf ska vara en lugn och avkopplande upplevelse att dela med familj och vänner. Så är verkligen fallet på Nynäshamns Golfklubb. Inför årets säsong har Stockholmsklubben gjort flera förändringar för att ytterligare stärka den extremt fridfulla känsla som råder på anläggningen.

Solen fullständigt gassar över Nynäshamns Golfklubb. Klockan är inte ens nio på morgonen men redan är det över 20 grader i luften. En fuktig värme som ger känslan av att man är på långt sydligare breddgrader. Inne i det stora röda klubbhuset tas vi varmt emot av klubbchef Ewa Björkman Lundin. Ewa gör sin fjärde säsong på klubben och det är lätt att se att hon trivs med tillvaron.
— Den lugna känslan man får hos oss är smått unik och gör att man trivs så bra här. Sedan är det klart att man blir lite hemmablind. Men jag är verkligen stolt över den produkten vi har och trivs otroligt bra i den här miljön. En stor anledning till det är förstås alla härliga människor. Man vet nästan vad alla heter och hejar alltid på varandra.

Ewa Björkman Lundin (klubbchef) tillsammans med Kalle Lindberg (VD Handen Bygg). FOTO: Erik Åberg/Bättre Golf.

Bli medlem

Vi tar en golfbil och ger oss ut på anläggningen som består av tre vitt skilda banor, Berg-, Dal- och Sjöslingan. Det går snabbt att komma fram till vilken bana som hör ihop med vilket namn. Den allra häftigaste miljön hittas på bergsslingan som är öppen året om. Men det finns även många vackra vyer över sjön Muskan på Sjöslingan som ligger intill. Vad som är en slående likhet är den harmoniska känsla som infinner sig i kroppen när man tar sig runt på alla tre banorna. Det är som ett inre lugn fyller kroppen. En mäktig känsla som man som storstadsbo knappt trodde fanns.
— En av anledningarna till att vi skapade det här slingsystemet var för att kunna sprida ut våra medlemmar så att vi kan få plats med så många som möjligt på samma gång. Normalt sett ska man kunna gå vår bana på fyra timmar. Vi har försökt snabba på spelet genom att klippa ner alla ruffar så att det ska bli lättare att hitta bollen. Samtidigt fungerar vi också som många människors andningshål vilket gör att vi inte vill göra alltför drastiska förändringar och riskera att de förlorar den känslan.

Vackra utsikten från Bergslingan. FOTO: Erik Åberg/Bättre Golf.

Nybörjarkurs

Fyra dagar senare ger vi oss ut och spelar. Vi börjar på dalslingan som (enligt de inbitna medlemmar vi går ut med) är den mest svårspelade banan. Vi förstår snabbt vad de menar. Dalslingan som ligger en bit upp på land är en knixig bana utan att för den delen vara i närheten av något monster. Helt enkelt en lagom tuff utmaning för medelgolfaren som gillar en mysig skogsmiljö. Under vinterhalvåret har klubben gjort både funktionella och estetiska förändringar för att förbättra spelupplevelsen. Något som redan börjar ge resultat. Dessutom är fler upplyftande saker på gång.
— Vi har precis byggt en ny tee på dalfemman och håller på att bygga en helt ny green på dalåttan. Dessutom har vi gjort en hel del dräneringsarbete och rensat bort mycket skog och sly. Vi har också gjort en stensättning på Bergslingan där vi byggt en liten bro så att det ser estetiskt snyggt ut. Förändringarna ska både underlätta spelet och ge en bra upplevelse för ögat.

Jan Magnusson (Ordförande) snickrade en ny tee på dalslingan. Här tillsammans med Ewa Björkman Lundin (klubbchef). FOTO: Erik Åberg/Bättre Golf

Sommarläger

Det blir alltfler som vill ha en flexibel golf med gott om valmöjligheter utan att det ska behöva kosta skjortan. En utveckling som givetvis inte har gått Nynäshamns Golfklubb förbi. Inför årets säsong kan klubbens medlemmar teckna ett plusmedlemsskap som innebär att de spelar gratis på grannbanorna Husby och Haninge Strand. Dessutom får de två gratisrundor på samarbetsklubbarna Åda och Botkyrka som ligger relativt nära. Utöver golfen kan klubbens medlemmar njuta av god mat och dryck samt mängder av andra aktiviteter. Men framförallt är det den extremt lugna och familjära golfupplevelsen som ska locka folk till Nynäs. En hemmakär golfupplevelse när den är som allra bäst.
— Alla kan spela golf. Oavsett hur bra man är. Det är ju det som är så roligt. Att man bara behöver tävla mot sig själv. Men samtidigt också får umgås med andra. Golf ska vara social och i en härlig natur. Det är vad som är absolut viktigast.

Nynäshamns Golfklubb. FOTO: Erik Åberg/Bättre Golf.

Läs mer

Klubben bjuder på mer och roligare golf — genom fyndig lösning