micaela1

Så blev Micaela en av de starkaste entreprenörerna — i en bransch full av män

Det finns få lika starka kvinnor inom golfbranschen som Micaela Otterström. I en intim intervju berättar hon om golfrundan som blev början på hennes livs kärlek, vilka färger på kläderna man ska bära på golfbanan och hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Micaela Otterström föddes i Danderyd strax norr om Stockholm. Något som idag är väldigt svårt att förstå. Hon pratar nämligen bredare gotländska än många andra ute på den populära turistorten i öst. Dagen till ära har golfentreprenören dragit på sig feber och en ordentlig förkylning. Antagligen en reaktion av en späckad golfresa nere i Portugal förra veckan. Trots sjukdomen har Micaela som vanligt nära till sitt stora härliga skratt när hon tar emot mitt samtal.
— Jag ser inte min dialekt som extremt gotländskt. Det är du som säger det. Men jag har tränat hårt på den sedan jag var ung. Så något resultat måste det ju ha gett. Många gottlänningar brukar skämtsamt kalla folk från resten av landet för ”Jävla fastlänningar” så det är möjligt att det kan ha bidragit till att jag velat jobba på dialekten, säger Micaela med glimten i ögat.

När Micaela var fem år skilde sig hennes föräldrar. Hennes mamma träffade en gotlänning och flyttlasset gick ut till den stora ön. Under uppväxten jobbade Micaela i restaurangbraschen. Då kom hon i kontakt med golf för allra första gången, när hon tog över och drev restaurangen på Gumbalde Golfklubb tillsammans med sin bästa kompis Mia Lundin. Men det var tack vare ett helt annat jobb som sporten blev en central del i Micaelas liv. För efter att han ledsnat på restaurangbranschen sökte hon jobb på Austerlings Gård och började sälja resor. Det tog inte lång tid för Micaela att förstå att hon hade en exceptionell talang för att sälja golfresor. Något som ledde till att hon började intressera sig lite extra för sporten som sedan dess varit det centrala i hennes liv.
— I början tyckte jag inte alls att det var kul men i takt med att jag lärde mig mer insåg jag hur roligt det var. Jag kommer inte från en golffamilj utan under uppväxten var det bara handbollen och tennis som gällde. Men efter att ha kommit in i golfsvängen märkte man vilket härligt umgänge det var att resa och tävla. Det är som en bubbla som jag helt enkelt aldrig kommit ur, säger Micaela.

 

Parallellt med jobbet på Austerlings Gård fortsatte Micaela även att driva restaurangen Gumbalde Golfklubb. Där umgicks hon mycket med en kille som hette Patric. De var nära vänner sedan barnsben och brukade ofta göra roliga saker ihop, men bara som kompisar. När även Patric började jobba på klubben blev de bästa vänner och en vacker dag kände plötsligt Micaela att det var mer än så.
— Jag minns det så väl. Det var under en golftävling på Gumbalde när vi spelade i samma boll och fick stå och vänta en lång stund vid hål fyra. Det är svårt att beskriva men plötsligt sa det bara klick för mig. Det var som att kasta vatten över en eld och jag kände bara ”vad fan hände?”. Sedan kunde jag inte spela mer golf den dagen.

 

Paret Otterström bildade bolag tillsammans och drev shop och utbildningar på golfklubben. Dessutom öppnade de en butik i Visby med namnet Oakley Concept Store. Paret var dock sugna på att testa något nytt och när Veckefjärdens Golfklubb i Örnsköldsvik hörde av sig med ett lukrativt erbjudande gick flyttlasset till inlandet. Där skötte dem reception, shop och träningsverksamhet i fem långa år. Under den perioden lyckades dem lägga grund för en stor förändring bland golfarna i Norrland.
— När vi kom till Veckefjärden var alla klädda i svart och grått. Det såg ut som om det vore domedagen. Men bara några dagar senare kom en kille in i shopen och sade att han aldrig sett så mycket färglada människor i hela sitt liv. Då gick vi ut och tittade och såg att det verkligen var färgklickar överallt. Vi hade nämligen med flit inte köpt in några svarta kläder alls till shopen. Att se färgglada kläder ger en kick som gör att man blir glad. Därför vill vi att folk ska våga gå loss med färgerna när de klär sig för en golfrunda.

 

Efter fem år i Örnsköldsvik blev saknaden efter Stockholm och alla nära och kära alltför stor. När Kungsängens Golfklubb hörde av sig bestämde Micaela och Patric sig snabbt för att flytta vidare till huvudstaden. Där har de byggt upp sitt företag Golfshopen till vad det är idag (nu med namnet Golfstore Kungsängen). Ett område paret Otterström har satsat extra mycket på under senare år är golfresor. I vår arrangerar de en resa till vackra Playa del Rey på Portugals västkust. En resa då man utöver förstklassig golf även får uppleva god mat & dryck, roliga tävlingar, häftig miljö och trevligt umgänge med olika typer av människor.
— Resorna har gett oss så många fantastiska golfminnen och roliga historier. Vad som är extra roligt är att man får göra det tillsammans med så många olika konstallationer av människor. Men det är ofta så mycket att göra att man skulle behöva en veckas semester till när man kommer hem bara för att få vila upp sig.

 

Utöver Micaela finns det idag gott om andra starka företagarkvinnor i golfbranschen. Men så har inte alltid varit fallet. Som en av de första kvinnorna med en högt uppsatt roll inom golfen har hon verkligen fått slå sig fram för att nå hela vägen dit hon är idag.
— Det har funnits många gånger under årens lopp när jag känt mig rätt överkörd. I vissa situationer har folk inte haft förtroende för mig eller ens tittat mig i ögonen bara för att jag är kvinna. Jag har haft andra jobb som är värre men det har ibland känts som att man fått jobba dubbelt så hårt som män i samma roll för att lyckas narra sig fram. Idag är situationen mycket bättre men det finns fortfarande folk inom golfen som beter sig nedvärderande mot kvinnor. Inte mot mig för jag har skinn på näsan men det är värre för unga tjejer. Det finns folk som kan bete sig riktigt illa mot dem bara för att de är frustrerade över sitt eget spel. De borde portas.

I dag jobbar Golfstore Kungsängen stenhårt för att locka fler unga tjejer till banorna. För tillfället har Micaela och Patrics företag cirka femtio procent tjejer bland dem som söker sig till deras kurser och utbildningar vilket är en otroligt hög siffra om man jämför med andra klubbar runtom i landet. I framtiden hoppas den drivna entreprenören att fler unga tjejer ska följa hennes fotspår och börja med sporten som en gång i tiden av en slump tog över hennes liv fullständigt.
— Det var inte jag som hittade golfen utan golfen som hittade mig. Och sedan har golfmiljön helt enkelt passat mig så bra att jag blivit kvar. Det finns ett sådant engagemang och en sådan glädje bland folk som jag bara älskar. Jag tycker verkligen om att få göra folk glada. Det är det bästa jag vet.

 

Så blev Micaela en av de starkaste entreprenörerna — i en bransch full av män

Så blev Micaela en av de starkaste entreprenörerna — i en bransch full av män