Österåkers Golfklubb siktar på att bli en av Skandinaviens mest spännande golf & sportanläggningar. Genom en totalrenovering av hela anläggningen i samarbete med Henrik Stenson Golf Design. Bättre Golf följer med på resan genom en artikelserie. I den femte delen berättar aktiebolagets operativa chef Anna Fahlén om ”The new part of Österåker” som skapas på och omkring golfbanorna. En stadsdel där det går att aktivera sig och trivas året om.
På Österåkers Golfklubb pågår Sveriges största golfbanebygge, något som de flesta golfare vet om. Däremot är det klart färre som har insikt i det enorma arbete som pågår runtomkring. Det skapas inte bara golfbanor av högsta klass, utan en helt ny statsdel. New Part of Österåker, som den än så länge kallas, kommer att bli den nya inkörsporten till Åkersberga strax norr om Stockholm. Där det både ska gå att leva sitt liv på och utanför golfbanan.
— Banan är bara en del av allt som händer just nu på anläggningen. Vi vill ta ett grepp om helhetsupplevelsen genom att skapa en aktiv miljö där man kan vara från morgon till kväll. Golfbanan är självklart grunden men vi vill också möjliggöra aktiviteter som padel, skidor, träningsområden, samt förbättra mjuka värden som service, bemötande och klubbkänsla. Det är ett väldigt omfattande arbete som inte är revolutionerande i sig, men extremt viktigt för att skapa helhetsupplevelsen för både medlemmen och gästen, säger Anna Fahlén operativt ansvarig på Österåkers Golf.
Läs mer och besök Österåkers Golfklubb
Skapar levande anläggning
Hela den stora anläggningen i utkanten av Åkersberga drivs av bolaget Österåker Golf. Under de senaste tre åren har de gjorts ett gediget arbete då bolaget arbetat igenom samtliga 20 delar som bedrivs på anläggningen idag. Varje del har analyserats för att sedan utvecklas på ett innovativt sätt. Allt för att skapa en levande och lönsam klubb som passar in i dagens samhälle. Medan många klubbar skär ner satsar Österåker Golf stenhårt framåt.
— Våra duktiga medarbetare är vår bästa tillgång och gör verkligen skillnad. Att äga och driva verksamhetens alla olika delar är också en stor styrka. Det gör att vi kan växla personal på ett bra och effektivt sätt mellan våra olika delar. Vi kan även hitta samarbeten mellan avdelningarna vilket effektiviserar arbetet på anläggningen väldigt mycket. Dessutom kan vi genom att ge personalen flera helt olika arbetsuppgifter behålla dem året om och därmed säkerställa kompetens samt utveckla och utbilda våra medarbetare på ett bra sätt, säger Anna.
Här finns Österåkers Golfklubb på Instagram
New part of Österåker
I den nya stadsdel som växer fram i Österåker ska det gå att leva sitt liv på heltid. Runt golfbanan kommer det på sikt att byggas upp emot 3000 nya bostäder. Dessutom kommer förskola, skola, en ICA Maxi-butik och andra kommersiella verksamheter att etablera sig i den nya stadsdelen. I skrivande stund ses även möjligheterna över för en ”co-working del” i klubbhuset. En utveckling som kan öppna upp för ett antal öppna arbetsplatser lämpade för de som vill sköta sitt arbete på distans från golfklubben.
— Nyckeln är att inte fastna i tanken om att vara den där traditionella golfanläggningen, att vara en plats dit folk åker för att spela golf och sedan åker därifrån. Genom att samla ihop aktiviteter som folk lägger tid på hjälper vi till att lösa det svåra livspusslet. Istället för att pendla två timmar till jobbet varje dag kan den tiden läggas på att träna på rangen, spela 9 hål eller ta en padelmatch. Dessutom serverar vi frukost, lunch och middag nästan varje dag.
Här finns Österåkers Golfklubb på Facebook
Golfbanan, en stark motor
Själva lösningen i sig, att forma en ny stadsdel på detta sätt är inte unikt. Vad som däremot sticker ut är valet att göra det med en golfbana i centrum, en miljö som bidrar till vackert naturliv. Med 1800 medlemmar blir också golfanläggningen en stark motor för att driva folk till de nya kringverksamheterna. Om det nu inte skulle räcka med att uppleva Henrik Stensons första två egendesignade banor.
Ett steg i rätt riktning
När bygget startade valde en del medlemmar att lämna in sina spelrätter (utan värde) till klubben. Nu i efterhand är det säkert många som ångrar sitt beslut då aktievärdet bara ett år senare ligger på drygt 35 000 kronor och det står cirka 400 personer i kö för att bli medlem och köpa en aktie. Det är lätt att tro att klubben har hög svansföring med tanke på allt positivt som sker. Men så är inte fallet. Anna Fahlén beskriver personalens gemensamma ledstjärna i verksamheten, ödmjukhet.
— Att vara ödmjuk är väldigt viktigt. Vi har bara börjat vår resa och jobbar sakta men säkert framåt genom att lägga en pusselbit i taget. Vi jobbar stenhårt varje dag för att upplevelsen ska innehålla det där lilla extra. Men vi bygger inte för att rankas högt, utan gör det för våra medlemmar. De ska känna en stolthet av att tillhöra Österåkers Golfklubb varje gång de kommet hit.
Läs mer och besök Österåkers Golfklubb
VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN DEL 1: ”Något speciellt som växer fram”
VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 2: ”Det är ju du Henrik!”
VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 3: ”Då hängde allt på oss”