En nybörjares guide till golfbetting

Hur man bettar på Golf

Det är fina tider att betta på golf när det finns unga stjärnor som Jordan Spieth, Jon Rahm och Justin Thomas får en chans att skina. Det finns också många skickliga kvinnliga golfare. Exempelvis är Brooke Henderson och Sung Hyun Park på väg att bli namn vi alla känner igen, då de med sitt utmärkta golfande förhöjer spänningen i LPGA.

Från Ryders Cup till the Masters, till US Open, ger golfen spelare något att betta på året runt. Om du är en färsk bettare kan det hjälpa dig att veta hur du läser odds inom golfen. Även den erfarna spelaren kan behöva se över de olika spelen på nytt.

Grundläggande odds och alternativ för betting

Den vanligaste typen av golfbet är att satsa på vilken spelare som kommer att vinna en turnering. Låt oss säga att Adam Sandlers Happy Gilmore är en riktig person och en favorit i varje turnering han spelar – precis som Tiger Woods var i sina glansdagar. En rad för Gilmore skulle då se ut något som så här: -700.

Detta indikerar att Gilmore är en favorit att vinna turneringen och du skulle behöva satsa 700 kr för att vinna 100 kr. Eftersom han är favoriten, kräver detta bet att du satsar mer pengar på honom. Skulle du däremot satsa på en underdog, skulle du också få större utdelning om du vann ditt bet.

På många svenska bettingsidor kan du välja att spela med oddsbonusar, som ger dig extra pengar att spela för. Dessa bonusar kan man oftast använda för flera olika sporter, men den möjligheten varierar. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig därför att kika på om du kan använda din bonus för just golf innan du tar del av ett erbjudande.

Side bets och andra satsningsmöjligheter

Många turneringar erbjuder så kallade “side bets” i tillägg till att betta på vilken golfare som kommer att vinna turneringen. Dessa bets inkluderar head-to-head parningar, såväl som specialbets.

Head-to-head

En som vill spela på att Roger McAvoy (Kevin Costners karaktär i Tin Cup) kommer att utklassa Ty Webb (Chevy Chase i Caddyshack) i British Open, betta på en heads-up för McAvoy mot Webb. Ett bet som detta tar inte i beaktande var dessa två uppdiktade golfare hamnar i den totala placeringen. Istället täcker det endast vilken av dessa två som avslutar turneringen med bäst poäng.

Specialbets

Du kan också lägga specialbets. Till dessa exempel använder vi Gilmores ärkefiende Shooter McGavin, eftersom han vore den mest underhållande golfaren att titta på ifall han vore verklig. Specialbets skulle kunna se ut till exempel såhär:

Kommer Shooters poäng efter första rundan hamna över eller under 70.5?

Kommer Shooter att träffa någon hole in one?

Kommer Shooter att placera sig topp 20?

Nationalitetbets

Denna typ av bets innebär att man bettar på landet som golfarna kommer ifrån, istället för en specifik golfare. Du kan exempelvis betta på att USA kommer att ha ett visst antal spelare i topp 10 eller att endast spelare från Kina kommer att vara med på den listan.

Matchbets

Matchbets är satsningar du gör på vem som kommer att skjuta den lägsta poängen i en två- eller trebollsgrupp. Du kan också lägga matchbets på två individuella spelare som spelar på samma bana, men i olika grupper.

Strategier för betting på golf

En av de bästa sakerna med golf är att vilken helg som helst, kan en ny stjärna födas. Elitgolfarna kommer oftast att befinna sig runt förstaplatsen på golf-topplistorna, vilket ger spelarna som satsar på dem en god chans till en liten profit. Dock finns det dussintals andra golfare strax under elitraden, som kan komma undan med en vinst i en turnering om de får till de rätta svingarna och sänker sina puttar.

Spelare bör alltid studera fältet och lära känna så många av de olika golfarna som möjligt. Förutom ens toppval, kan man gardera sig med att satsa på några värdefulla uppkomlingar, som kan ge rejäla utbetalningar om de vinner. Även om du har dina högre bets på en eller två favoriter, kan du också placera mindre bets på +3 000 eller +4 000-spel, som skulle betala väldigt väl med små insatser.

Denna kunskap kommer att vara särskilt hjälpsam i mindre turneringar. Många av de bästa golfarna skippar nämligen dessa, vilket innebär utmärkta bettingmöjligheter för golfbettare, som har en djupare förståelse och kunskap kring spelfältet.

Var man spelar på golf

De flesta sportsbooks erbjuder liknande rader och ungefär samma favoriter i många turneringar. Men skillnaden mellan att spika din uppkomling på +3 000 jämfört med +4 000 kan vara hundratals, om inte tusentals kronor. Jämför och nyansera dina spel mellan olika sportsbooks för stora såväl som mindre turneringar för att se vilken av dessa som bäst tillgodoser dina krav för golfbetting.